Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melankolisk salsa mot döden

/
  • KOMISKT OM ÅLDERDOMEN. Erica Lernehav, Börje Ahlstedt och Klas Ahlstedt  i ”Hallå Pappsi”, en melankolisk pjäs om livslögner.

Annons

Självömkan är Börje Ahlstedts paradgren. I ”Hallå Pappsi!” är det en gammal, uppgiven och grå självömkan, inte den frustande och testosteronstinna självömkan hos en rövarhövding, även om den åldrade boxaren Nisse Karlsson likt Mattis har varit en kraftkarl. Nu har kraften sinat, benen har gett upp. Eller har de det?

Börje Ahlstedt inleder med en monolog i rullstolen, ett mumlande tal om ensamheten, om frun som lämnade honom för hans konkurrent i ringen, och det enda som glänser i hans liv är pokalerna i hyllan. Texten har flera komiska inslag, språkliga dråpligheter, men monologen hålls i den tillbakahållna gråtens stämning. Han väntar på dottern och hennes idiotiska, operasjungande man – de enda som finns kvar i hans liv. De drar in med sina otrevliga personligheter, bjuder på pizza och försvinner med några av hans pokaler som ska pantsättas.

Även om Börje Ahlstedt, som alltid, har en magnetisk närvaro, längtar man snart på mer fart i pjäsen, och när farten kommer önskar man tillbaka det ensamma boxarvraket. Hans medspelare håller inte samma fina nivå, och när scenen fylls av de tre rör sig texten mer mot fars. Först när livslögnen avslöjas – han har fejkat invaliditeten för medlidande och sällskap – griper Ahlstedts porträtt av en man som har slutat leva halvvägs in i livet tag.

De komiska snärtarna till trots är ”Hallå Pappsi” en föreställning som lämnar melankoli efter sig. Jag känner mig som när jag tidigare i höstas lyssnade på en man i en rullstol som berättade om sitt liv, också han tårögd av ensamhet. Jag tog mig tid att lyssna, men hela tiden med en drift att vilja bort, såsom vi vill vi som fortfarande är unga och kan gå vår väg. Pjäsens uppsluppna, dansande final ändrar inte på det faktum att det är en salsa mot döden. n

Mer läsning

Annons