Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än tomma,flyktiga skratt

/
  • JUBILEUM. Moa Härdin och Linnea Blom i sketchen ”Frissan”, som var en del av Gävle Handikappteaters föreställning som firar 30-årsjubileum.

Man får inte vara lättgenerad för att se Gävle Handikappteater. När de i sin jubileumsföreställning (30 år) gör en fortsättning på ”Big såpa”, är det verkligen en såpa som kan konkurrera med ”Paradise hotel” i sexhalt.

Annons

en det som hade varit plumpt i en typisk västkustrevy får här en subversiv kvalitet, med tanke på de fördomar kring sex och funktionshinder som finns.

Gävle Handikappteater är som bäst just när de med humorn utmanar de stereotypa bilderna om hur handikappade ska vara. Genomgående finns en satirisk udd som lockar fram mer än tomma, flyktiga skratt.

I den drygt tre timmar långa jubileumsföreställningen spelas först stycken ur tidigare pjäser, om bland annat steriliseringspolitikern Petrén och en monolog om anorexia. Scenen från ”Herr Bequrelle”, med vitsigheter i Tjernobyls efterföljd, har sitt värde bara i att visa hur beundransvärt länge Ulrika Hörberg har kämpat på med sin amatörteater för handikappade.

Komedin fungerar överlag bättre än de allvarligare delarna, och det här måste vara den enda teaterföreställning som jag har sett där humorn blir bättre av suffleringar. Roligt är till exempel mannen som vill ”se ut som E-Type” hos frisören, och jag uppskattar det vilt absurda, som när en gammal mamma spelas i en hiskelig monstermask.

En större glädje att stå på scen än hos Handikapp-teatern är svår att finna. En skådespelare som Björn Carlsson ser ut att njuta av varje replik. I hela ensemblen finns en personlighet i spelet, aldrig en känsla av det inövade och monotona.

I programbladet såväl som från scen ger Ulrika Hörberg uttryck för en bitterhet över hur kommunen har behandlat teatern, men något som de inte behöver vara bittra över är den stora publik som Gävle Handikappteater har. Andra amatörteatergrupper kan avundsjukt lyssna till applådkaskaderna. n

l

Mer läsning

Annons