Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milocco som ”Katitzi”

/
  • För skådespelaren Cecilia Milocco var det lätt att tacka ja till huvudrollen som Katitzi på Folkteaterns scen i Göteborg. ”Katitzi fanns med i min barndom och det känns roligt att få återvända till henne. Hon är en nyfiken, egensinnig, känslig och levnadsglad flicka”, säger hon.

Annons

När Katarina Taikons självbiografiska böcker om den viljestarka, snälla och lite egensinniga flickan Katitzi började komma ut i slutet av 1960-talet fick de betydelse för en hel generation. Många fascinerades av hennes romska familj och alla spännande äventyr. Huvudrollen i uppsättningen på Folkteatern i Göteborg spelas av Cecilia Milocco, känd från Folkteatern Gävleborg.

– Katitzi fanns med i min barndom och det känns roligt att få återvända till henne. Hon är en nyfiken, egensinnig, känslig och levnadsglad flicka, säger hon.

Numera finns inte längre böckerna att få tag på i bokhandeln. Men biblioteksböckerna fortsätter att lånas ut till nya, unga läsare. Även om Katitzi i dag inte är en lika självklar och känd hjältinna som hon var på 1970- och 80-talen.

Hennes berättelse är däremot brännande aktuell. Visserligen har mycket förändrats sedan det 1940- och 50-tal där böckerna utspelar sig. Men det utanförskap Katitzi upplever kvarstår. Diskrimineringen likaså. Inte minst med tanke på den senaste tidens utveckling med tvångsavvisningar av romer från flera europeiska länder.

Lars-Eric Brossner, som regisserar ”Katitzi” på Folkteatern i Göteborg, menar att romerna är en i särklass utsatt minoritet.

– Romerna är nästan utanför ”utanför”, säger han.

Han konstaterar att idén att göra teater av Katitzi inte hade något med nyhetsflödet att göra.

– Vi bestämde det här innan det återigen började skrivas om romernas situation i tidningarna. Nu känns det lite betungande att många förväntar sig att föreställningen ska vara en kommentar till allt det.

Sammanlagt hann Katarina Taikon med hela 13 böcker om Katitzis liv och uppväxt. På Folkteatern har man valt att göra en fri tolkning av böckerna.

Publiken får komma in i Katitzis liv när hon är nio år gammal. Familjen får en lägenhet som de ska flytta in i och Katitzi ska få börja skolan, få grannar och få leva som barn gör mest. Men när saker ställer till det för familjen och en ny flytt planeras är Katitzi snart på rymmen.

Lars-Eric Brossner beskriver föreställningen som sorglig, rolig, poetisk och med mycket musik. Både traditionell romsk och nyskriven ”storvulen filmmusik”, som han själv har skapat till pjäsen.

– Hela historien ses genom Katitzis ögon. Föreställningen pendlar mellan superrealism och en slags förhöjd verklighet full av Katitzis drömmar och fantasier.

Camilla Adolfsson

TT Spektra/Arbetarbladet

Mer läsning

Annons