Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrsundet förbereder sig för vita pumps

/

Norrsundet bearbetar nedläggningen av fabriken genom teater. Efter "Jävla finnar" och "Fabrikens barn" förbereder man sig nu på den tredje och avslutande pjäsen, som handlar om dans.

Annons

Tommy Alftberg hade jobbat på fabriken i Norrsundet i nästan 50 år. Han började när han var fjorton år gammal. Det var när han cyklade hem från jobbet en dag som han fick beskedet. Det var en tjej på försäljningen som ringde på mobilen och sade att fabriken skulle läggas ner. Tommy kunde inte tro att det var sant. Fabriken hade ju ändå gått rätt bra, den gick ju med vinst. Själv fick han pension, så han slapp bli arbetslös, men han tänkte på alla andra. Som på Ronnie Bäcklin till exempel. Som inte var pensionsgammal, men heller inte helt ung.

Tommy berättar det här när vi sitter runt bordet på skuggsidan av Arbetarmuseet i Norrsundet. Tre av skådespelarna i "Vita pumps" sitter runtomkring, och regissören är också med. Ronnie som han pratar om, han sitter bredvid mig. Och börjar berätta om hur hela teateräventyret satte igång under den här svåra tiden.

Han fick höra talas om att regissören Reine Lööf, som kommer ifrån Norrsundet, hade kontaktat arbetarteatern, där han själv var engagerad. De bestämde att de borde göra något. Exakt vad de skulle hitta på visste de inte ännu. Men de bildade en grupp, och de började ha möten i vad som då var Folkets hus.

Till slut resulterade det i pjäsen "Jävla finnar". Dramatikern America Vera Zavala gjorde 90 intervjuer med Norrsundetborna, intervjuer som sedan blev stommen i pjäsens manus. Och skådespelarna kom själva härifrån, och hade själva jobbat på fabriken. Efter det följde pjäsen "Fabrikens barn". Om konsekvenserna av arbetslösheten ur barnens perspektiv. Och nu på lördag är det premiär för "Vita pumps", som handlar om att landa i fabriksnedläggningen. Och om dans.

Just det här med dans kanske verkar lite märkligt i sammanhanget, men bakgrunden finns att söka i premiärfesten efter "Jävla finnar". Det var november 2008 och den sista pappersbalen hade just gått iväg. Fabriken hade tystnat. Dessutom hade Folkets hus gått i konkurs. Så man skulle kunna förvänta sig en dämpad tillställning.

Men festen blev gladare än någonsin. Amerika Vera-Zavala hade aldrig haft så roligt på en premiärfest. Och det dansades hela natten. Och medan det dansades så berättades historia efter historia om andra danser i Norrsundet. Amerika insåg att en ny berättelse borde skrivas, och att den borde byggas upp kring dansen. Så nu spelas "Vita pumps" på en nybyggd dansbana, utomhus, där arbetarteatern brukar köra sina sommarteatrar.

Teaterformen kallas för "communityteater". Genom intervjuerna berättar ortsborna själva sina berättelser. Sedan gestaltas de och spelas upp. Den communityteater som nu äger rum i Norrsundet är, med regissören Birte Niederhaus ord, ovanligt platsspecifik och ovanligt hardcore. I och med att det så starkt handlar om upplevelser knutna till orten Norrsundet, och i och med att det är Norrsundetbor som själva gestaltar sina egna berättelser.

Kurt Edin, som är åldermannen i sällskapet, förstod såklart redan från början att de inte skulle göra som de brukar göra i arbetarteatern den här gången. Tidigare har de spelat mycket fars och sommarteater. Han tycker att han har fått lära sig mycket. Att gå djupare in i rollerna. Att använda kroppen. "Att prata och röra sig samtidigt", säger han och skrattar.

Anette Hedman är den som är utsocknes i ensemblen. Hon bor i Årsunda och åker 15 mil till varje repetition. Det gör hon med glädje, säger hon. För att hon får ut så mycket av det.

Också hon har spelat mycket fars tidigare, och gillar att ta till sig den här nya teaterformen. Materialet i den här samhällsinriktade teatern ger upphov till diskussioner inom gruppen som inte en fars riktigt ger. Så det är en utvecklande resa, både för henne som skådis och som människa.

Hela gruppen går ner till den nybyggda dansbanan och övar lite på en scen. De tar upp varsin stol och svingar dem synkront i luften. Nåja, helt synkront blir det nu inte. Ronnie skrattar till och säger: "Kom igen nu, jag improviserar lite här, nu får ni hänga på".

Tidigare berättade han om före detta arbetskamrater som säger att "det värsta är tristessen". Och att det - det behöver inte han känna! Visst känner han av en lägre inkomst, men han tycker att det har varit fantastiskt att ha fått hålla på så mycket med teatern. Att kunna glömma allting som är jobbigt och bara ge järnet för någonting annat. Det har varit en räddningsplanka.

Och nog har det hjälpt honom privat att kunna bearbeta allt det jobbiga genom att spela ut det i teatern, jo det har det nog gjort, säger han. "Kunna ha sett det från lite olika synvinklar och sådär, jo det har det nog".

Och har det då kanske hjälpt hela Norrsundet att kollektivt, genom det här teaterprojektet, kunna bearbeta den chock som ju drabbade hela orten, precis som den drabbade Tommy Alftberg när han cyklade hemåt den där dagen?

Alla blir tysta ett tag. Det här är inte gänget som vill göra sig märkvärdiga precis. "Jo, det är väl vår förhoppning i alla fall", säger Ronnie Bäcklin till sist. Han säger att de har varit väldigt måna om att försöka få dem som har blivit drabbade att få se föreställningarna, bett facket sponsra biljetter åt dem och sådant.

Och de berättar att det var väldigt många som kände igen sig i pjäsen när de var ute på turné med "Jävla finnar" De var ute och spelade den mycket på bruksorter, och de samtal med publiken som de gjorde efter pjäsen kunde ibland hålla på i flera timmar.

"Men tror ni inte att det också skapar en stolthet hos befolkningen?", frågar Anette de andra i gruppen.

Det borde det ju göra. Att så mycket energi läggs ner på att göra deras röster hörda, och att så många intresserar sig för vad de säger.

Kurt Edin vet hur det fungerar på orten. Folk skulle i så fall inte säga det till dem:

"Det ligger i bruksmentaliteten. Folk skryter om det här när de är borta. Men här hemma säger de ingenting."

Vita pumps har premiär i Norrsundet på lördag

Mer läsning

Annons