Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrsundets sanna teatermissionärer

/
  • KINA KOMMER TILL NORRSUNDET. Christer Dahlberg regisserar och Curt Carlsson är manusförfattare till

Vill man få en doft av det sena 1800-talets Kina är det till Norrsundet man ska bege sig. Här pågår en förflyttning i tid och rum för fullt, när Norrsundets Arbetarteater är i färd med att sätta upp "Anna och den blå draken" - en pjäs om Hamrångedottern Anna Larssons tid som läkarmissionär i Ichow Fu (nuvarande Linyi), i Shandongprovinsen.

Annons

Premiären är planerad till februari nästa år, men repetitionerna startade redan vid nyår och manus började Curt Carlsson jobba med redan 2007:

– Det började med det fotoalbum som Anna Larsson efterlämnade vid sin död, och som tillsammans med hennes andra tillhörigheter sändes från Kina "hem" till Hamrånge. Det innehåller 150 svartvita bilder av kinesiskt vardagsliv i slutet av artonhundratalet.

Med fotoalbumet väcktes idén till att en delegation från Hamrånge 2005 besökte Linyi för att överlämna ett femtiotal förstoringar av dessa foton, som en unik dokumentation av stadens miljöer på 1890-talet. "Anna och den blå draken" är en del av projektet som kinaresan gett upphov till; vid sidan av pjäsen ordnas också i höst ett seminarium om Kinamissionen i samarbete med Högskolan i Gävle.

Redan nu, åtta månader före premiären, vill man att publiken ska göras medvetna om att pjäsen är på G. Långsiktig och återkommande information behövs i en tid där små teatrar har många att slåss med om utrymmet. Norrsundets Arbetarteater har nu trettio år på nacken, och Curt Carlsson vittnar om den betydelse teatern haft för bygden:

– Folk växer här, när de upptäcker att de kan mer än de trott sig om att kunna. Här har man ett ställe att komma till, och man kan börja med att koka kaffe och sen sluta i en huvudroll. Det har kommit att bildas riktiga teaterfamiljer i trakten, ungar som varit med sen barnvagnstiden och vuxit upp med Norrsundets Arbetarteater.

Skådespelarna i "Anna och den blå draken" är från närområdet, ensemblen består av femtontalet lokala amatörskådespelare. Huvudrollen som Anna Larsson spelas av Petra Murén, Norrsundetbo och just en sådan andra generationens skådespelare i trakten. Den lokala förankringen är viktig i alla led; från skrivandet av dramatiken till pjäsernas själva innehåll. Men genom att berätta Anna Larssons historia tar man också världen och historien till Norrsundet:

– Vi vill ge upplysning om den här tiden, jag tror inte att man i allmänhet vet så mycket om hur väst uppträdde i Kina då, om man jämför med den kunskap vi har om vårt agerande i Afrika under samma period.

Regissör Christer Dahlberg drar en parallell mellan missionärernas gärning och handeln och konflikternas i dess kölvatten, och USA:s invasion av Irak:

– Man gör saker under Guds fana, men det är något annat man är ute efter, som naturtillgångar.

Men både regissör och manusförfattare förnekar förekomsten av några pekpinnar i "Anna och den blå draken".

– Vi vill bara visa på ett skeende. Men det är klart att det är kollisionerna som finns under ytan som är intressanta. Hade det varit en ren hyllning till missionsrörelsen hade inte jag jobbat med pjäsen, säger Dahlberg.

Curt Carlsson betonar också Anna Larssons viktiga gärning som människa och läkare snarare än som missionär.

– Detta blir som ett slags helgonlegend om Anna Larsson, hon representerar de förståndiga, självständiga och starka.

– Att författaren blivit kär i Anna får stå för honom, replikerar Christer Dahlberg skämtsamt.

I februari får vi möjlighet att fundera vidare på frågan om goda handlingar kontra västlig imperialism i missionärernas gärning. Då kommer Anna och hennes missionsvänner till oss i Fyren i Norrsundet och låter publiken följa med på resan till den omvälvande tiden i Kina kring förra sekelskiftet. Från Norrsundets Arbetarteater önskar man sig debatt:

– Jag har en förhoppning om att få sätta upp pjäsen också i Pingstkyrkan, det tror jag skulle leda till en intressant diskussion, säger Curt Carlsson.

 

 

 

Mer läsning

Annons