Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskarson tillbaka till Gästrikland

/
  • Gävleborg lockar. Regissören Peter Oskarson planerar att återvända till Gästrikland med klimatsmart teater på Wij trädgårdar i Ockelbo.
  • Klimatsmart scen. Wij trädgårdars landskap inspirerar till teater.

Annons

Peter Oskarson planerar för en teateråterkomst till Gästrikland. Den förre Folkteaterchefen har siktet inställt på Wij trädgårdar och en ny form av klimatsmart teater.

Han själv är förtegen om det nya projektet, men Wij trädgårdars vd Malin Eriksson berättar att planer smids och drömmen är en smygpremiär redan till sommarens bröllop mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Pjäsen? Den i sammanhanget lämpliga ”En midsommarnattsdröm”.

– Wij trädgårdar är en fantastisk plats, säger Peter Oskarson.

Förutom Peter Oskarson är kulturjournalisten Gunilla Kindstrand en av de drivande i projektet med det Strindberg-inspirerade namnet ”Det växande slottet”.

De senaste åren har han varit aktuell med operan ”Livläkarens besök” i Köpenhamn och pjäsen ”Färden till västern” på Månteatern i Lund. Han har även regisserat Thomas Di Levas föreställning ”Låt kärleken växa”.

”Det växande slottet” ska bli en teater där scenerna odlas fram inne på Wij trädgårdars område.

– Det blir ett samarbete mellan odlare och teaterfolk, säger Malin Eriksson.

Tanken är en klimatsmart teaterform, som exempelvis tar hänsyn till solens upp- och nedgång, utan artificiell belysning. Publiken ska röra sig i trädgården, gå mellan scenerna. Nu ser de över hur de klassiska pjäserna ska kunna skrivas om för att passa Wij trädgårdar.

Peter Oskarson var under många år uppmärksammad ledare för Folkteatern i Gävleborg. 2004 skrev Svenska Dagbladet om Oskarsons privatekonomi, vilket ledde till att han avgick som teaterchef när han efter en revision av Skatteverket dömts att betala 780 000 kronor i tillkommande skatt.

Mer läsning

Annons