Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för Folkteaterns italienska kärlekskarusell

/
  • Repetition pågår. Fikret Çesmeli och Alexandra Zetterberg förbereder sig inför midsommaraftonens premiär på.Hälsinglands Träteater.

Annons

Folkteatern firar midsommar i Järvsö. Ingenting kan ändra på den traditionen. Inte ens en ny chef.
Michael Cocke kom som ny konstnärlig ledare till Folkteatern i Gävle vid årsskiftet. Och nu är det hans tur att regissera midsommarfesten.
För en riktig fest låter det väl som.
Med kärleksbesvär och skratt. Med lek och dans och musik.
Men vi talar om en teaterföreställning alltså. ”Två herrars tjänare”, som är Michael Cockes första regiuppdrag som chef på Folkteatern.
Premiär i midsommarnatten, på Träteatern på Stene gård i Järvsö. Spelas sedan till och med 25 juli.


Ur handlingen:
Florindo flyr till Venedig efter att i en duell har dödat Federigo Rasponi som är bror till hans älskade Beatrice...
Och sedan blir det en röra av ombytta roller, falskspel, missförstånd och hemliga passioner.
Den italienske dramatikern Carlo Goldoni har skrivit pjäsen som sattes upp första gången 1745 på San Samueleteatern i Venedig. På den tiden till publikens stora förnöjelse.
Men regissören Michael Cocke tycker inte att ”Två herrars tjänare” är det minsta gammaldags. Han är förvånad över att den inte spelas oftare. Så rolig som den är! ”Vi skrattar gott under arbetet”, meddelar Cocke.


Folkteatern tycker dessutom att pjäsen är aktuell. Även i dagens samhälle finns arrangerade äktenskap. Man vill inte bara roa utan ställa frågor om vem som bestämmer över kärleken, ”ur ett genus- och maktperspektiv”.
I ensemblen på Träteatern ingår Fikret Cesmeli, Mats Jäderlund, Arabella Lyons, Cecilia Milocco, Harriet Nordlund, Martin Pareto, Bai Tao, Alexandra Zetterberg och Pia Örjansdotter.


Musiker är Görgen Antonsson, Lisa Eriksson, Tomas Lindberg och Mats Zetterlund. Birgtta Egerbladh har gjort koreografin och Katrin Brännström scenografi/kostymer.
Utan tvekan ett stort spektakel. När Järvsöidyllen förvandlas till Venedig och kärlekskarusell under en tre timmar lång sommarfest med italiensk buffé i pausen. n

Mer läsning

Annons