Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som ett slag rakt i magen

/
  • Tre kvinnor. Tre berättelser. Men samma öde. Teaterföreställningen ”Nordost” handlar om gisslandramat som utspelade sig på en teater i Moskva, nutidshistoria som fortfarande pågår. På bilden Viktoria Folkesson, Annika Nordin och Helena Nizic.

Nordost hette musikalen som spelades på Dubrovkateatern i Moskva den där hösten för sju år sen. En ryskpatriotisk historia där det goda segrar över det onda.

Annons

Nordost heter också teaterföreställningen om det gisslandrama som utspelade sig där på teatern i Moskva, där 850 människor hölls fångna i flera dygn innan rysk militär sprutade in gas i lokalen och gick in och sköt ihjäl de tjetjenska terroristerna. Det är ett drama om nutidshistoria, en nutidshistoria som fortfarande händer.

I den här Nordost berättas historien genom tre kvinnor. En tjetjensk kvinna, en så kallad svart änka, vars man dödades i kriget, en rysk kvinna som är med sin man och dottern som så gärna vill bli dansös på teatern och en läkare som skulle ha gått på teatern men som jobbar jour istället och hamnar i en ambulans därutanför.

Och det är en historia som går som ett slag rakt i magen. För vi i publiken hamnar verkligen där, på Dubrovkateatern, vi är publiken som blir till gisslan när Zura, den svarta änkan, står och vaktar oss med outgrundlig, kanske sträng, blick i sin svarta slöja. Vi känner med Olga vars dotter flyttats upp på första raden med de andra barnen och hon vinkar och vinkar till henne, vi känner med Tamara som via mobilen hör sin dotter viska att de är inne på teatern, hon och mormorn. Och vi känner med Zura, som mist sin man, och som sen stängts ute från hans släkt i den sönderbombade hemstaden Grosny.

Scenografin är så enkel, tre lådor bara, och det är just de tre kvinnornas berättande, utan några stora åthävor, som står i fokus. Och det blir alldeles drabbande. Inte minst för att man vet att detta hände så nyss, att dessa änkor finns. Nu. I Grosny. I Moskva. Och det är för jävligt.

Mer läsning

Annons