Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spöken i nya förhållanden

/

Annons

I vår tid, när seriemonogami har blivit normen, har August Strindbergs pjäs ”Fordringsägare” hunnit ikapp verkligheten. Partners radas upp som i ett pärlhalsband, gamla vålnader som spökar i nya förhållanden.

Vålnaden Gustaf kommer för att med manipulation förgifta mannen som nu lever tillsammans med den hustru som övergav honom. Han ansätter Adolf med tvivel, och när hustrun Tekla återvänder från en resa, får tvivlet honom att bemöta henne frostigt. De grälar, och i rummet intill bidar exmannen sin tid, för att storma in vid rätt tidpunkt och kräva henne tillbaka, som den känslornas fordringsägare han är.

Strindberg kallade ”Fordringsägare” för en tragi-komedi, och i Riksteaterns uppsättning av pjäsen, i regi av Linus Fellbom, tar man fasta på såväl det komiska som det tragiska.

Pjäsen lär ha förgreningar till Strindbergs privatliv, men själv påstod han att inspirationen kom från Victoria Benedictsson, som tog sitt liv efter en misslyckad relation med den danske kritikern Georg Brandes.

Jens Ohlin som Adolf – med en slående likhet med Strindberg, komiskt bara det – spelar med en slängande, flängande flickaktighet, ett vilt kroppsspråk som hos ett barn. Alla tre skådespelare gör sina roller bra, men Ohlin utmärker sig mest genom att göra komedi av förtvivlan. Jennie Silfverhjelm gör Tekla med ett burdust hånleende.

Koreografen och dansaren Lars Bethke har hjälpt till med rörelserna, och det är en mycket fysisk föreställning, där karaktärerna ibland nästan dansar med varandra, ibland liksom boxas i en våldskoreografi som anas.

Linus Fellbom har behållit replikerna, men fyllt på själv med bland annat musik från postgrunge-bandet Filter, som dånar ut över salongen. Ett grepp som är effektfullt i inledningen, när skådespelarna själva bygger dekoren, men som därefter mest känns som en effektsökande pose.

”Fordringsägare” är nog modern ändå, utan dålig amerikansk rockmusik som ett oönskat utropstecken.

Mer läsning

Annons