Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succéfilm rockar på Gävle teater?

/
  • Mot väggen. Almira Arikan i den Gävleaktuella föreställningen som bygger på en film.
  • Tillbaka i Gävle. Peter Perski, tidigare Folkteatern, är aktuell på teaterscenen i ”Mot väggen” på söndag.    Foto: Pierre Zoetterman

Rockmusik. Snabba ”klipp”. En riktig kärlekshistoria.
”Mot väggen” har ett ungt tilltal, hävdar skådespelaren Peter Perski. Han har en av huvudrollerna i den här uppsättningen som letar sig in på Gävle Teater på söndag.
– Jag tänker både på det rappa tempot i föreställningen och tilltalet, att vi vänder oss direkt till publiken, förtydligar han.

Annons

På nittiotalet hörde Peter Perski till Folkteaterns ensemble. Numera är han frilans men återkommer med ojämna mellanrum. Senast härom året kunde vi se honom i ”Drottningens juvelsmycke”.

Strax är han här igen. Den här gången i ett gästspel, en högst samtida berättelse om två som ingår skenäktenskap för att rädda sina respektive skinn och som hittar till kärleken trots allt.

”Mot väggen” bygger på en film, skriven och regisserad av den tyskturkiske regissören Fatih Akin. Den motsatta vägen är vanligare, att filmer och teaterpjäser blir filmer. Men här handlar det om en ovanligt bra historia, tyckte i alla fall regissören Dritëro Kasapi som med Mikael Olssons hjälp såg till att göra svensk scenkonst av den.

– Den funkar utmärkt på scenen, bekräftar Peter Perski.

Från början tyckte han att det kändes nervöst att göra teater av en bra film som dessutom fått kultstatus. Men när han började jobba med den upptäckte han att uppsättningen blev mycket olik filmen, fastän det är samma berättelse.

– Och nu säger en del till oss att vår version är bättre än filmen! berättar han belåtet.

I centrum för historien står den unga tyskturkiskan Sibel. Hon längtar efter sin frihet, att pröva sina egna krafter. Men hennes konservativa familj håller emot, stänger henne inne. Till slut försöker hon ta sitt liv.

Sibel kommer till sjukhus. Där träffar hon Cahit, han är dubbelt så gammal som hon, en livstrött och avdankad rockmusiker med drogproblem. Även han har turkiska rötter, men han är en modern västeuropé, kan inte ens tala turkiska.

Sibel övertalar Cahit att gifta sig med henne. På så sätt kan hon få sin frihet och även han kan ha nytta av äktenskapet. Ett skenäktenskap, alltså. Men så kommer känslor med i spelet och deras gemensamma liv kompliceras...

– Be mig inte berätta hela historien för då blir ju inget kvar till publiken! säger Peter Perski. Som utlovar viss action och mycket musik i den här föreställningen.

Peter Perski gör rollen som Cahit i ”Mot väggen”. Sibel spelas av Almira Arikan, ung skådespelerska som redan synts på flera scener och i tv och som förresten själv har turkiska rötter.

Regissören Dritëro Kasapi kommer ursprungligen från Makedonien. Han har bland annat varit konstnärlig ledare för Gottsunda Dans & Teater i Uppsala.

Mer läsning

Annons