Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till månen med hemgjord musikmaskin

/
  • Resan till månen. Såg ut så här i Georges Méliès filmversion från 1902. Nu blir berättelsen fantasifull musiksaga hos Skottes.

Kronprins Velig blir visst aldrig nöjd. Nyss sände hans far, Kung Pang i Pangdonien, ut honom på en jordenruntresa. Och efter det vill prinsen åka ännu längre, han vill till månen. Kungens vetenskapsman Manick konstruerar därför en stor kanon som tar dem alla tre ut på den märkliga långresan.

Annons

Denna historia, ”Resan till månen”, gjorde Jacques Offenbach operett av på sin tid, 1875. Den blev ingen hit och den har aldrig översatts till svenska. Delar av musiken dyker upp ibland i potpurrier. Lustigt nog låg operetten till grund för en av de allra första stumfilmerna som gjorts i tidigt 1900-tal.

Men Hans Kellerman, den egensinnige teatermannen, har tagit sig an Offenbachs operett och av den gjort ett eget allkonstverk med dockor och halvdockor och en musikmaskin och tre alldeles levande herrar på scenen. Hans Kellerman, Erik Petersen och Ove Andersson gör alla rollerna – och det inbegriper allt folket som bor i månsamhället.

Musikmaskinen som spelar en central roll i uppsättningen är som en jukebox från 1800-talet. Genom den ska låtarna ljuda och genom deras röster förstås.

Och all musiken är hämtad från den lättsamme Offenbach.

Här kan man ana underfundigheter i klass med dem som Hans Kellerman åstadkom senast han var hos Skottes i Gävle. Då hade han byggt ett helt litet teaterrum för sin märkliga uppsättning ”Alice genom spegeln”. En fantastisk liten skapelse befolkad av allsköns märkliga figurer hämtade ur Lewis Carrolls sagovärld.

Den här gången blir uppsättningen mera flyttbar.

– Vi ska spela i Mätarhuset och där är ju redan rätt trångt, konstaterar Hans Kellerman när vi talas vid på telefon.

Men fantasterier lär det bli även denna gång med dess månfärd på kanon och dess månsamhälle.

Tillråga på allt förekommer en del intriger: vetenskapsmannen Manick är inte helt förtjust i den missnöjde kronprins Velig och har ega planer för Pangdoniens framtid...

Hans Kellerman är en teaterns allkonstnär som länge hörde till Skottes Musikteater. Han övergav teatern när han behövde en lugnare tillvaro för sig och familjen. Under många år har han arbetat som översättare och haft sin bas i Stockholm.

Men Skottes lockar alltjämt. Den här gången har han fått med sig Erik Petersen inte bara i det musikaliska utan även upp på själva scenen. Petersen är en annan teater- och musikmänniska som satte sin prägel på Gävles frigrupp på åttiotalet.

”Resan till månen” repeteras nu för fullt. Den får sin urpremiär söndag 26 oktober klockan 13.

Mer läsning

Annons