Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Udda Hamlet hysteriskt rolig

/
  • SKRATTFRAMKALLARE. Lasse Beischer, Josefine Andersson och Henri Kokko är hysteriskt roliga i

Annons

”Hamlet” har spelats på många sätt, men jag vågar påstå att teatergruppen 1, 2, 3 Schtunk är ensamma om att inleda Shakespeares dödliga drama med den klämkäcka gamla dängan ”Det ordnar sig alltid”.

Nu förstod vi visserligen redan före vi bänkade oss att det inte var en vanlig ”Hamlet” som vi skulle få avnjuta. Clownnäsor brukar sällan ingå i rekvisitan. En annorlunda version, som en lantmätare i publiken påpekade viskande, och därmed blev indragen i dramat, liksom otaliga andra i publiken som hade oturen att fästa uppmärksamheten på sig, genom att exempelvis inte veta om de gjort ettan eller tvåan på toaletten i paus. Vi blyga satt darrande och längtade efter osynlighetsmanteln som Frodo bär i "Sagan om ringen".

1, 2, 3 Schtunk använder endast Hamlet som ett barn använder de grova strecken i en målarbok, och föreställningens essens vattenfärgar de in med humor, infall, improvisation, publikmedverkan och ren galenskap. I ett slags commedia dell'arte-tradition tar de sig an klassikernas klassiker med siktet inställt på hysteriska skratt.

Resultatet måste vara oerhört beroende av dagsform, och den var hög på Gävle teater. Improvisation kan bli fruktansvärt dålig, pinsam, men ensemblen övertrumfar varandra i att jazza loss utifrån de klassiska replikerna. Bäst är föreställningen när de utmanar varandra till skratt – det är en teater där vad som helst kan hända, och händer.

Alla tre, som delar på rollerna, är utmärkta humorister, men Lasse Beischer i rollen som en tonårstrulig Hamlet med Magnus Härenstam-röst är strået vassare i sin kvickhet och publikkontakt. Det är en komedi som skrivs i stunden, i mikrosekunden mellan snilleblixt och formulering i munnen. Ibland drar de iväg för långt med ett infall, men enstaka falska toner är förlåtna i den fantastiska helheten.

1, 2, 3 Schtunk har även gjort versioner av andra klassiker som ”Onkel Vanja” och ”Rickard III”. Våra teaterscener svämmar över av dessa klassiker, men i sådana här versioner är de efterlängtade.

Mer läsning

Annons