Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TEATERPREMIÄR: "Klanen" på Dramaten

/
  • Christian Dyvik spelar Billy, precis som han gjorde i uppsättningen på Örebro länsteater i fjol.
  • När

Döve Billy växer upp i en hörande familj som aldrig lärt sig teckenspråk. När hans nya flickvän får honom att tala med händerna blir han en ny person. "Klanen" på Dramaten handlar om tillhörighet och om att få ett nytt språk.

Annons

Mer än en gång har den brittiska dramatikern och regissören Nina Raine fått höra att utgångspunkten i hennes rappa pjäs inte är realistisk. Frågan om varför Billys föräldrar varken lärt sig själva eller sin nu vuxne son teckenspråk löper genom hela pjäsen, och nog skulle väl ändå varje förälder till ett dövt barn se till att lära sig tala med händerna?

Inte om man får tro Nina Raine.

– Jag vet så många döva som kommer från hörande familjer där kanske en syster eller enbart pappan lärt sig teckna, men ingen annan. Sättet att tänka kring tecken har ändrat sig precis som det hela tiden kommer nya dieter, säger hon.

Billys mamma har i stället, av kärlek och i största välmening, tragglat läppläsning med sonen under hans uppväxt, allt för att han ska klara sig i de hörandes värld. Övriga familjemedlemmar har mest ägnat sig åt sig själva. Trots att de är språkmänniskor, fadern studerar till och med kinesiska, och ytterst vältaliga är de mindre bra på kommunikation.

– Det är ironin i det hela, de lyssnar inte på varandra.

I "Klanen" sätts allt på sin spets när Billy tar hem sin nya flickvän på middag. Hon har lärt honom teckenspråk.

Vilka är bäst på att kommunicera?

– I pjäsen finns en debatt om vilket språk som är det mest expressiva, ordens eller tecknens? Varje språk har sin styrka. Med tecken kan man säga saker väldigt snabbt tack vare mimiken. Det finns kanske fem sätt att säga "dum" på med tecken, men bara ett sätt med ord.

Tecknandet är också teatraliskt och vackert?

– I den första akten är Billy så frustrerad men i den andra akten tecknar han och det ändrar hans personlighet, han blir befriad genom teckenspråket och det är fantastiskt att se honom springa och flyga med det.

"Klanen" spelas på Dramaten från 12 augusti.

Mer läsning

Annons