Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterupproret på första plats

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. (ny)Teaterupproret

 Ett lika knivskarpt som glasklart debattinlägg kunde läsas i Dagens Nyheter i går. ”Det är inte teatern som är i kris – det är kulturpolitiken”, skriver några av Sveriges mest kända teaterarbetare. Däribland Rolf Lassgård, Folkteaterns förre chef Peter Oskarson, skådespelarna Ingvar Hirdwall, Elin Klinga, Ann Petrén och Alexandra Rapaport. Massor av tunga namn. I ett generalangrepp på regeringens kulturpolitik. De träffar mitt i prick.

Foto: Scanpix

 

 2. (2) OS

 Sverige satsade på tårar, vrede, smärtor, tragik och (sim)kostymkalabalik. Naturligtvis. Just som i den stora dramakonsten.

 

 

 3. (ny) Smått

 Passera Nian utefter Nygatan och du råkar på en minimalistisk konstutställning. Det är föreningen Bakteriekultur som öppnat en filial till Galleri Nödutgång. I ett skyltfönster. Redan Nödutgång är pytte. Filialen är ännu mindre. Vad blir nästa? Utställning i en byrålåda? Så montypythonskt.

  

4. (ny) Skolbibliotekarier

Djupt engagerade själar, brinnande av iver att väcka läslust. Till exempel Susanna på Borgarskolans bibliotek som rapporterar till oss om Gävleungdomarnas goda litteraturvanor. Ständigt utlånade på Borgarskolan är böcker av Per Nilsson, Johanna Thydell, Emma Hamberg, Peter Pohl, Magnus Nordin, Christina Wahldén och Katarina von Bredow. Härligt att höra.

  

5. (ny) Bio 7:an

Har lyckats supergott med höstprogrammet. Gediget urval plus riktigt fräscha filmer. Och, gissningsvis, sensationella publiksiffror när skräckdramat ”Barnhemmet” har premiär 26 september. Kan behövas. Går det inte på annat sätt får man förstås skrämma publiken till den seriösa repertoaren.

 

 

Ut från listan:

Kulturoasen (1), Theodor Kallifatides (3), Anna Nyberg (4), Graffitivägg (5).

  

Väldigt utanför listan:

Gävles nya slogan. Lyder: ”Välkommen ombord”. Orden gungar för ögonen. Vår stad är som en båt? Man kan bli sjösjuk för mindre.

Tips, i stället för ansträngda reklambyråidéer. Säg bara: ”Gääävlle”. Långt ä, tjockt l. Det räcker. För att vi ska bli igenkända var som helst.

Mer läsning

Annons