Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Great Man i uppförsbacke

/
  • VÄSTERLÄDSKT VEMOD. I Sean Henrys tappning är den vita, västerländska mannen trött och bekymrad.

Där står han, den stora västerländska mannen (Great Western Man) på Hållplats för konst i entrén till landstingets ledningskontor i Gävle.

Annons

Han tycks ha något att tänka på medan han väntar. Skulpturen, som är i brons och bemålad, är gjord av den engelske konstnären Sean Henry.

Den här västerländske mannen tycks lite glåmig. Sovit för lite och jobbat för mycket. Lite dataskärmsblek och orakad, lite lik vår Bruce, men med kortare hår.

Han förstår kritiken mot den västerländska mannen.

Den mannen brukar han tänka sig i blank kostym, slips, oklanderlig frisyr och alltid på språng. Den mannens byxor är aldrig säckiga och kängor bär han bara i skogen.

Men alla dras över en kam, tänker han kanske, mycket kritik slår blint. Alla västerländska män är för sjutton inte… Men det finns uppförsbackar. Det finns kompisar, det finns häftiga bilar och det finns lättklädda tjejer överallt, det finns barkvällar och det finns stålar som är snabbare än andra. Sakta i backarna, det finns barn att ta hand om, stränder att ströva på, sånger att sjunga.

Det är väl att ta i att tänka på den antika historien om hjälten Herkules, som vid skiljevägen hade att välja mellan Fru Lusta och Fru Dygd. Fru Dygd betydde hårt arbete och hög moral, pliktkänsla, bildning, krigsduglighet och enkla vanor. Vad Fru Lusta erbjöd är inte svårt att föreställa sig.

Här ökar förvirringen.

Det hänger kanske inte på orden och idealen, utan på förmågan att verkligen se och förstå hur man behandlar andra och hur man far fram i världen. Hög moral, pliktkänsla… allt det där som den västerländske mannen alltid hyllat och talat om leder ofta åt helsicke. Pliktkänsla mot vem? Hög moral inför vad? Hårt arbete för vilka?

Våra stora val är kanske fiktiva. Är de snygga, kan vi ju liksom jobba på som vanligt.

Kanske är de små valen viktigare.

Det är bäst att fundera en stund till på var och hur man ska sätta ned kängan.

Annons