Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid på året för kulturprisregn

/
  • Kulturprisbelönade Fredric Bedoir, professor emeritus i arkitekturhistoria.
  • Kulturprisbelönade filmaren Magnus Gertten.

Den här tiden på året är en enda räcka av prisnoteringar. Belöningar för kulturprestationer under året ska delas ut. För dagen kan vi rapportera om ett filmpris, ett fackbokspris och några tidskriftspriser. Och så var det ju veckan när namnet på den svenska Augustvinnaren kunde avslöjas.

Annons

Kulturpriserna kan välkomnas för att de skapar uppmärksamhet kring ämnen och personer som annars riskerar att hamna i skuggan.

Men av mängden kulturpriser att döma kan man få för sig att särskilt de som arbetar med kultur förväntas försörja sig på allmosor av stipendiepengar och hedersbetygelser!

Senaste kulturprisnytt är att arkitekturnestorn Fredric Bedoir belönas för sitt verk om den svenska arkitekturens historia. Han får Stora Fackbokpriset och därmed 125 000 kronor från Axel och Ax:son Johnsons stiftelse. Priset ska gå till böcker som "tillhör och stärker bildningsvärlden”.

Dokumentärfilmande bröderna Magnus och Fredric Gertten arbetar just nu tillsammans med en film om Zlatan Ibrahimovic. Under tiden kan Magnus Gertten glädja sig åt att få ta emot Eric Forsgrens dokumentärfilmspris för sin egen film om flyktingöden, ”Varje ansikte har ett namn".

I förra veckans prisskörd fanns bland annat Kasper Salin-priset som utdelas av Sveriges Arkitekter och gick till skaparna av nya KTH Arkitekturskolan, ”en kompromisslöst samtida byggnad”.

Och så tillkännagavs den lite mer udda företeelsen Stockholms skyltpriser för bästa lysande skyltar 2015. En hälsokostbutik respektive en bistro vann, båda för klassiskt neonformspråk.

Men det är en hel månad kvar på året. Än finns tid att sprida glans och en slant.

Mer läsning

Annons