Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidskrift i topp!

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons


Anrik litterär tidskrift som trofast låtit norrländska författare komma till tals och skildrat landsbygden. Men i dag har en ny generation tagit över. Med en ny omstörtande agenda som det verkar. Under Peter Degerman, ny fast redaktör. Senaste numret, 4/2008, är överraskande intellektuellt, gränslöst och glasklart.Uppburen svensk poet som skriver kärleksdikter. År 2009. Ja faktiskt. I form av sms, typ!
”Jag älskar dig baby, som jag aldrig älskat förut, du är allt jag någonsin villa, allt jag någonsin längtat...”
Ur senaste boken ”Kärleksdikter”. Som vittnar om ett stort konstnärskap, men som är lätt att känna igen sig i.Gävlekonstnär som gestaltade all sin ångest och sorg vid sin makes sjukdom i en enda stor målning. Så viktig för henne att den fanns med i rummet på makens begravning. Nu har konstverket fått sin plats på Anhörigcenter i Gävle. Hjördis bild av smärtan är obönhörlig, stark och gripande men kanske till tröst ändå.Han brukar kallas Gästriklands biokung. Wallgrens imperium är en rad småbiografer som aldrig skulle ha överlevt och aldrig kunnat ha så pass intressant repertoar utan hans envisa engagemang. Och så ser vi att Nahid Perssons hyllade festivalfilm ”Drottningen och jag” får Sverigepremiär på Björns biograf i Sandviken på söndag! Före Gävle naturligtvis. Hur i hela friden lyckas han?”Hur många fler utredningar kommer utredningen att generera?” Skoningslöst försynt liten förfrågan under kulturutredningens presskonferens i går.


anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. GIF:s återgång till traditionella, idrottshistoriska vita matchtröjor förresten, det måste väl ses som ett tecken.

Gävle Symfoniorkester (1), Robin Ticciati (2), Åsa Sandell (3), Eva Adolfsson (4), Conny Persson (5).

Mer läsning

Annons