Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta huset!

/

Om man ska bli avundsjuk på landshövdingen Barbro Holmberg så är det inte för att hon får hålla bal på slottet, utan för att hon får sitta under Gävles snyggaste innertak av varmbrunt ädelträ.

Annons

Men inget av tjänsterummen på länsstyrelsen är egentligen särskilt lyxigt.

Här arbetar man i kontoret Kontoret – 50-talets ljusa, gedigna och trygga miljö för de människor som skulle upprätthålla landet Sverige.

Sparsmakad, rejäl utsmyckning i det gemensamma luftiga trapphuset. Enstaka smakfulla trädetaljer och elegant svängda ledstänger bland hisnande strama linjer och en plötslig, brutalt naken tegelvägg.

Arbetarbladets fotograf Britt Mattsson har porträtterat en byggnad som vittnar om en tid när ämbetsmannen ännu inte hade hunnit bli byråkrat, när centralisering sågs som både nödvändigt och värdigt ett modernt samhälle. Redan från början förutsatte man till exempel att lokalbehovet skulle komma att växa.

Länsstyrelsens huvudbyggnad i Gävle ritades av arkitekten Carl Nyrén och invigdes 1953. På 1960-talet tillkom en intilliggande, enklare, kontorslänga. Samma arkitekt men beordrad att snåla med ytor och takhöjd.

Fotografierna här på sidan är huvudsakligen från det äldre huset. Entrén har numera flyttats men fasaden mot Borgmästareplan ger fortfarande samma fascinerande intryck av både massiv tyngd (fyrkantig form) och flygande lätthet (blänkande fönsterrader).

För att spara energi har tyvärr de ursprungligen smalhöga fönstren täckts nertill. Men inte riktigt överallt. Det sägs att somliga inflytelserika tjänstemän vägrade acceptera förfulningen i just sina rum.

Mer läsning

Annons