Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsdagstrauma i Gävle

/

Annons

Valfrihet framställs ofta som ett väldigt enkelt begrepp. Fastän det i själva verket är tvärtom. När man väljer en sak har man i samma ögonblick avstått från tusen, miljoner, andra saker. Bland annat allt som man inte ens visste fanns. Tungt.

Valfrihetens dilemma blir akut i Gävle på torsdag 25 februari. Då kulturhänder rätt mycket samtidigt. Föreläsning, teater, berättarkafé, konsert! Som det kör ihop sig.

Varför är just 25 februari så späckad? För att vårsäsongen har rullat i gång på allvar överallt, för att torsdagar verkar generellt kulturarrangörspopulära (måndag är den nya söndagen, lika evenemangsfattig som gamla tiders vilodag).

Så, vad ska man välja? Här är ditt bekymmer:

* Konsert i Gävle Konserthus med Gävle Symfoniorkester som bland annat spelar verket ”Cosmic dancer” med solotrombonisten Mikael Rudolfsson. Kvällen till ära, en kvinnlig norsk dirigent på pulten, Halldis Rønning.

* Berättarkaféet ”Den rullande pennan” i Gävle Nya Kulturhus, öppen träff för kreativt skrivande.

* Föredragskväll på temat ”Några kvinnor som satt avtryck i Villastaden” med Birgitta Lundblad som nyligen gett ut en bok om Gävles Villastaden. Platsen är konsthantverksbutiken Kollakolla på Söder i Gävle.

*Teatergästspel i Folkteaterns foajé – samtidsaktuella föreställningen ”Det enda könet”, fritt efter Katrine Kielos bok om marknadsekonomins uppgång och fall, ges med skådespelaren Dag Andersson.

* Förhandsvisning på Filmstaden av Deniz Gamze Ergüvens ”Mustang” – filmen som nu senast vann publikpriset på Stockholms filmfestival i november – för medlemmar i Filmstadens Bioklubb. Dessutom absolut sista chansen att se hyllade ”Taxi Teheran” innan den kör ut från Gävlerepertoaren.

* Torsdagskväll på Gävle Konstcentrum med öppen ateljé för 13-23-åringar och extra kvällsöppet i konsthallen

* Artist Talk med konstnären Margaretha Danhard som berättar inför sin kommande utställning. Detta sker visserligen i Konsthallen i Sandvikens Kulturcentrum, men eller hur i Gävletrakten.

Premiär för ny videokonst på Gävles videovisningsstationer är det förresten också. ”Section (Notes on Secret Places)” av Conny Karlsson Lundgren börjar rulla på Silvanum och Gävle sjukhus.

Just detta datum. Händelsevis.

Mer läsning

Annons