Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tranströmer nr. 1

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Tomas Tranströmer
Förstås. ”Mitt tidigaste daterbara minne är en känsla. En känsla av stolthet”, skriver han i ”Minnena ser mig” (1993). Torsdagen 6 oktober 2011 blir också något att komma ihåg.


(ny) Veckans Wigh
Titta på bilden som Arbetarbladets fotograf Gun Wigh tog, till söndagsintervjun med partiledaraktuella vänsterpolitikern Ulla Andersson: Brett leende. Händerna tryggt samlade. Tillförsikt i en blick lyft mot framtiden. Det finns mycket ljus i fotografiet men det är inte den infallande solen utan personen i soffan som lyser upp rummet mest. Vilket fint porträtt!


(ny) Anna-Clara Tidholm
Författare och illustratör som fortsätter göra världens bästa småsmåbarnsböcker. ”Okej!” och ”Grattis!” är först ut i en helt ny serie, och klockrena uppföljare till bilderbokssuccén ”Knacka på!”.

. (ny) ”Beyond the walls II”
Älgen är död och vardagsrummet står mitt i skogen! Fotografiskt verk av Lina Jaros. Nyinköpt av landstinget och placerat på Gävle sjukhus kirurgavdelning. Tack och lov lite mer utmanande än den storsatsning på naturbilder från Valls Hage som också presenterades på kirurgen i veckan.


(ny) Wordfeud
Vi försöker skylla den nya manin på den märkliga höstvärmens inverkan. Hjärnsläpp, kan det bli över 100 poäng tro?


Stig Sjödin (1), Ann Petrén (2), Sara Mannheimer (3), Klungan (4), Guitar Hero-gitarren (5).


För övrigt anser vi… att före detta Kafé Spegelns lokal i Gävle måste göras tillgänglig för allmänheten igen. Det hittills välbevarade, sista exemplet på 50-talets biografmiljöer skulle vårdas, lovade kommunen. Mycket snack och lite verkstad? Platsen har strippats på inredningsdetaljer och lämnats att damma igen. De stängda portarna är en skam.

Mer läsning

Annons