Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendsättare i Gävle och salamipitt

/
  • Språket i Järvsta.  Järvstastenen utanför Gävle är signerad av runstensmästaren Åsmund med orden:

Runt 1000-talet exploderade runstensproduktionen i Sverige. En av de flitigaste ristarna hette Åsmund. Det vet vi eftersom han signerat en del av sina verk.

Annons

Åsmunds namn finns på 20 runstenar i Uppland. Dessutom på Järvstastenen i Gävle. Han skapade nya ornamentala mönster som kom att inspirera andra.

Men vem var den mystiske trendsättaren Åsmund? Om detta tvistar forskarna. En engelsk missionsbiskop (Osmundus), enligt somliga. Enligt nya tankespår, en kille från Sundsvallstrakten. Åsmund gick som lärling hos ristaren Sven i Gästrikland och reste sedan vidare till Uppland för att bli egenföretagare i runstensbranschen.

Magnus Källström, doktor i nordiska språk, skildrar Åsmund i nytt ljus i senaste numret av språktidningen Språk. Och det är ju kul för det är inte varje dag som den gamla Järvstastenen blir ihågkommen. Det är inte heller varje dag som nya trender visar sig komma från Norrland.

Språk är över huvud taget en kul tidning. Den hittar till och med goda egenskaper hos klyschor och tipsar om Folkets synonymlexikon på nätet. Dit kan man exempelvis vända sig för att hitta mindre banala omdömesord än kul.

Värsta kändisen Fredrik Lindström har en egen spalt. Han funderar över varför det heter en bok, flera böcker – men inte ett band, flera bänder...
Aktuellt ämne som tas upp är maktkampen om ryska språket. En ny lag förbjuder engelska lånord samtidigt som makten applåderar ryska schlagerbidrag sjungna på engelska, konstaterar professorn i slaviska språk Per-Arne Bodin.

Allt detta och mer i en alla tiders tidning, synnerligen populärt hållen. Bland rubrikerna: ”Pisselement, katrinplommon, tomattryne, fiskmåsjävel, salamipitt”!

Mer läsning

Annons