Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tro inte på allt som påstås om Shakespeares skalle

/
  • Shakespeares påstådda huvud när han fortfarande var i livet, enligt porträtt av okänd konstnär.

Annons

Shakespeares skalle kan vara stulen, rapporterade TT under påskhelgen och citerade BBC.

"Enligt den högteknologiska genomlysning som gjorts av graven i Holy Trinity Church, Stratford, kan Shakespeares kranium vara ersatt med skallen efter en kvinna, skriver BBC." Enligt TT, ordagrant.

I så fall borde förstås första tanken vara att västvärldens mest berömda författare i verkligheten var en kvinna. Tänker jag. Logiskt.

Eftersom man egentligen inte vet särskilt mycket om skaparen av ”Hamlet” och ”Romeo och Julia”. Man vet inte säkert att just William Shakespeare skrev de verk som tillskrivs honom. Vem vet om författaren hade skägg.

Men TT-notisen är en luring. Den förleder läsaren att tro att det ligger ett kvinnohuvud i graven. I själva verket visar genomlysningen att skelettet – högst eventuellt – saknar huvud. Detta är vad arkeologerna tycker sig se.

De spekulerar i om gravplundrare varit framme; sådana var vanliga på 1800-talet.

De har därför undersökt en myt som säger att en mystisk skalle som förvaras i ett valv i en annan, närliggande kyrka skulle vara Shakespeares. Och slagit fast att den tillhör en okänd kvinna som dog i 70-årsåldern.

Hamlet-författarens förmodade kropp saknar alltså möjligen sin skalle, enligt en Channel 4-dokumentär – ”Secret History: Shakespeare’s Tomb” – som visades i Storbritannien på påskafton (och som TT:s något vilseledande notis alltså har sitt upphov i.

Dokumentären lanseras som jakten på sanningen och berättelsen om "ett mysterium". Arkeologerna avfärdar en påstådd Shakespeare-skalle eftersom den "bara" tillhörde en gammal kvinna . De scannar graven och säger sig se tecken på att dess huvudände någon gång blivit rörd och reparerad.

Mycket väsen för ingenting.

Eller kanske snarare för att Shakespeares 400-årsminne firas i år. Kulturturismindustrin går på högvarv.

Mer läsning

Annons