Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tröjfärg och bonnläppar

/
  • Älskat lag. Men fansen måste också behandlas med respekt, det går inte an att låta Travis Bickles anda styra på Gefle IF:s kansli.

Annons

I filmen ”Taxi driver” (1976) är huvudpersonen Travis Bickle (Robert de Niro) våldsamt kär i en kvinna. Han ser henne som ängeln i ett smutsigt samhälle. Men det som förvånar är att Bickle – precis som han börjar väcka ett intresse hos kvinnan – tar med henne för att se en porrfilm. Varpå hon säger upp kontakten med honom.

Manusförfattaren Paul Schrader (”Bringing out the dead”, ”Cat people”, ”Raging bull” med flera) förklarar i extramaterialet till ”Taxi driver” att Bickles val av film är en omedveten strävan mot hans egen undergång. Inom sig tycker Bickle inte att han är värd något, varför han omedvetet stöter ifrån sig alla som älskar honom.

Jag kan inte hjälpa att dessa bilder passerar revy när jag ser hur vårt kära Gefle IF behandlar sin kära supporterförening ”Sky blues”. Hur kan det vara möjligt att en fotbollsförening som är Sverigekänd för att vara noggrann som en kärnfysiker i ett plutoniumfält så totalt arbetar mot sig själv när man börjar omforma själva symbolen för sig själv – tröjfärg och supporterskara?

Först ”glömmer” man att underrätta supporterföreningen om att man ska byta matchställ. När supportrarna protesterar lyckas man nå en kompromiss – de tidigare himmelsblå tröjorna ska ersättas av vita, men byxorna ska bli himmelsblå. Allt verkar frid och fröjd – tills klubben några veckor senare går ut med ny pressinformation: Byxorna ska inte vara ljusblå, utan mörkblå. Också denna gång ”glömmer” Gefle IF att underrätta supporterföreningen.

Hade Gefle IF Fotboll sett på sig själv med stolthet hade man naturligtvis bjudit in supporterföreningens medlemmar och fört en respektfull dialog: ”Vi tänker byta färg på matchställ, vi inser att det blir problem för er – finns det något vi i klubben kan göra för att underlätta övergångsfasen?”

Att GIF inte tagit tag i detta på ett sådant moget sätt beror nog på den egna självbilden. Man ser sig fortfarande som småklubben från landet. Och har man detta sätt att betrakta sig själv ges supportrarna samma aura av betydelselöshet.

Man kan ana hur snacket gått på kansliet: ”För tusan, det är ju bara femtio pers som sjunger på våra matcher, ska vi rätta oss efter dem?”

Nej, supportrar ska inte styra en idrottsförening. Det är vi nog alla överens om.

Men denna fråga handlar inte om det. Den handlar om att en liten fotbollsförening måste behandla sina supportrar med respekt för att föreningen och supporterskaran ska kunna växa.

Behåll i minnet att ”Sky blues” är döpt efter de tidigare tröjorna. När nu det himmelsblå är raderat från matchstället så upplöses i princip supporterföreningens identitet. ”Sky blues” har blivit ett egennamn utan syftning.

Man kan ju bara fantisera om hur AIK:s supporterförening ”Black Army” hade reagerat om AIK övergett den svarta färgen. Men det hade inte skett på samma uppseendeväckande sett, eftersom AIK vill vara en storklubb inser man att storklubbstatusen snart är borta om man beter sig som en bonnig kusin från landet.

Man kan tycka att det är fantastiskt att det sjungs på läktaren på Anfield när Liverpool spelar. Och man kan avundas Hammarbys trogna och högröstade fans på Söderstadion. Men man måste komma ihåg att dessa ömhetsbetygelser är uppbyggda på ömsesidig kärlek, med decennier av täta kontakter mellan supporterförening och sportklubb. Man bygger inte upp en relation på en biokväll eller ett par fribiljetter till en hemmamatch.

Men är det något jag har lärt mig av mina förhållanden så är det att en konflikt inte behöver vara fel. Det är oftast de som behöver varandra mest som tenderar att hamna mest i luven på varandra. Det är därför det finns rådgivare som specialiserar sig på kärleksrelationer, och det är därför som dylika rådgivare när de medlar ser till att båda parter ska uppleva medlingen som en vinst.

En växande och alltmer högljudd supporterskara ger en klubb status. Men det är klart, tillåts Travis Bickles ande styra och ställa på Gefles kansli – då är all form av framgång ett hot mot det omedvetna behovet av att se sig som minst.

Mer läsning

Annons