Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trött tv-format med prästkrage

/
  • Mark Levengood leder

Annons

Frågan om vad som egentligen är public service bubblar upp till ytan med jämna mellanrum, nu senast när kulturskribenter som Expressens Karin Olsson och DN:s Johan Croneman gick på jakt med salongsgeväret efter kommersialism i rutan.

Vad är public service, egentligen?

Ett svar, att döma av det nya programmet ”Tro, hopp och kärlek”, vars första avsnitt visas 30 mars, är att public service är TV4:s ”Bonde söker fru” med prästkragar i stället för LRF-kepsar.

Av programbeskrivningen är det svårt att se någon större skillnad mellan de två formaten. Ensamma präster får hjälp att hitta kärleken. ”Det här yrket har sällan skildrats i tv och bilden av kyrkan och religionens roll i dagens samhälle tror jag är ganska vag för många”, säger Peter Nyrén, programbeställare på SVT.

Helgmålsringningen må vara en otidsenlig rest i tablån, som vad mig anbelangar gärna får bäras på ut på kyrkogården och grävas ner. Men att programmet fyller ett hål som de kommersiella aktörerna inte skulle röra vid med tång går inte att neka till. Prästerna borde kanske ha hållit sig till Helgmålsringningen.

Public service-begreppet kan rymma mycket, men man får verkligen ta till skohornet för att få in ett trött TV4-format som har fått medelklassfodral.

KE

Mer läsning

Annons