Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TT:s fotopris för ömsint pappaliv

/
  • Malmöfotografen Johan Bävman får TT:s Stora Fotopris 2015 för sin dokumentation av svenska föräldralediga pappor,
  • Johan Bävman på utdelningen av TT:s Stora Fotopris 2015.

Malmöfotografen Johan Bävman tilldelas TT:s Stora Fotopris för sin intima dokumentation av svenska föräldralediga pappor – en spegling av samhället från vardagens rum.

Annons

Johan Bävmans fotoprojekt "Swedish dads" skildrar föräldralediga pappors tillvaro, med tandborstning, matning och barnkalas.

Enligt juryns motivering tilldelas han TT:s Stora Fotopris för att han skildrar "vardagens alla händelser med humor, ömhet och en osviklig känsla för detaljer. Berättelsen fångar det svenska samhället på flera nivåer, från det övergripande strukturella till det privata".

Enligt fotografen själv är syftet med projektet att uppmuntra till reflektion över rollen som pappa och partner, och till diskussion kring vikten av delat ansvar för barn- och familjeliv.

Johan Bävman har tidigare studerat fotografi på folkhögskolan Biskops-Arnö. Framöver kommer "Swedish dads" att bli både en fotobok och en utställning som premiärvisas på Malmö museum den 23 januari, för att därefter fraktas till Arbetets museum i Norrköping.

Förutom äran belönas Johan Bävman med en prissumma på 100 000 kronor.

TT:s Stora Fotopris har delats ut årligen sedan 2003. I år var de övriga nominerade fotograferna Åsa Sjöström och Linda Maria Thompson.

Mer läsning

Annons