Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung start för Gävles operabio

/
  • La Scala i Gävle. Uppsättningar från det berömda italienska operahuset i Milano visas nu på svenska biodukar.

Opera på bio, kan det vara något? Det verkar i alla fall vara den nya ”flugan”. Sandviken har redan haft det, till och med teatern har visat teater på duk, och nu har SF Bio hakat på trenden.

Annons

Vill man dra nytta av ”Malena-effekten”, kan man ju undra. Men sanningen är att SF planerade att köra igång med det här redan i januari, varför den tanken sprack direkt.

Att det nu dröjde tills maj innan det blev verklighet hade med en del problem att göra, och egentligen hade det nog varit bäst att vänta tills hösten med att starta. För att dels köra igång när värmen kommer och folk har annat för sig en söndag, dels köra igång vid Kristi Himmelsfärdshelgen när många är långlediga var väl inte speciellt smart. Åtta tappra själar hade kommit, inklusive undertecknad.

Så varför visar man opera på bio? En anledning kan ju vara att ge människor en chans att se bra opera på hemmaplan. Alla kan inte ta sig till Kungliga Operan i Stockholm, eller för all del, La Scala i Milano eller Met i New York. Här kan man sitta bekvämt och få se duktiga solister och musiker i överdådiga föreställningar där man verkligen inte sparat på kostymbudgeten. Ljudet är bra, varenda stavelse går fram, det är textat (om än på engelska) och det är lätt att följa med. Bildproduktionen är suverän, både närbilder och överblicksbilder på solister och musiker. Man ser varenda svettdroppe… Dock kan det ju aldrig bli en likadan upplevelse som en live-föreställning, den blir ju ganska ”platt” bildmässigt, men som substitut står den sig riktigt bra.

Däremot kan man ju undra över programmets upplägg. Om man nu har en diskret önskan om att kanske locka nyfikna operanybörjare till bion ska man väl inte börja med två tunga, svulstiga, otympliga verk som Don Carlos och Tristan & Isolde? I stället hade jag hellre sett att Carmen, som nu ligger sist (visas i mars -10), visats här i början. Och vart tog Trollflöjten vägen, eller Mozart över huvud taget? Lättsamma, smålustiga operor med muntrare musik som är lättare att förstå och ta till sig. Opera buffa framför opera seria, det hade varit bättre.

Så fungerar opera på bio? För de redan frälsta? Absolut. För nybörjarna och de nyfikna? Tveksamt, förmodligen bättre om programmet varit ett annat. Och så krävs lite bättre marknadsföring!

Mer läsning

Annons