Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunström störtar patriarkatet

/
  • Linus Tunström kan tänka sig att bli teaterchef igen om några år. Nu vill han regissera och ha en mindre inrutad tillvaro än tidigare. Här ger han regi åt Marie Göranzon.

Med Shakespeares "Kung Lear" på Uppsala stadsteater störtar Linus Tunström och Marie Göranzon den patriarkala världsordningen i fördärvet. En mörk pjäs men kanske också början på något nytt.

Annons

Kungen abdikerar – allt går åt helvete. Det är den absoluta kortversionen av handlingen i "Kung Lear". Det betyder inte att Linus Tunström har valt pjäsen för att bearbeta separationsångesten från Uppsala stadsteater. Härnäst väntar regiuppdrag i Düsseldorf och på Kulturhuset Stadsteatern, men beslutet att sätta upp Shakespeares undergångsdrama kom innan han bestämde sig för att sluta som teaterchef.

– Det som satte i gång det är var att jag ville jobba med Marie Göranzon och undrade vad jag skulle locka henne med, vilken roll hon inte skulle få spela på Dramaten.

Där har Shakespeares kung gjorts av bland andra Jarl Kulle och Börje Ahlstedt, av skådespelare som mot slutet av sina scenkarriärer spelat kungen som irrat omkring ensam och galen. Nu spelas han av Marie Göranzon.

– Det är en manlig paradroll, den är som ett berg som man ska erövra, därför är det skönt att jobba med en skådespelare som inte har haft den här rollen på sin lista, det blir lite mindre prestige i det, säger Linus Tunström.

"Kung Lear" handlar om patriarken som avsäger sig det formella ansvaret men utan att egentligen vilja lämna ifrån sig makten. Han försöker men kan inte. I stället behåller han ett följe på 100 personer och vill fortfarande kontrollera och styra sitt rike. Det två äldsta döttrarna spelar med i hopp om egen vinning, men älsklingsdottern Cordelia vägrar att smickra sin far.

– Shakespeare skrev om en tjej som sa ifrån. Det var tufft då och det är tufft nu, säger Marie Göranzon.

– Hon säger egentligen inget speciellt utom att man inte kan älska en förälder mest när man ska ut i livet och träffa en blivande make, då måste man ha kvar lite även till den personen.

För Marie Göranzon kom rollerbjudandet som en läglig överraskning. Dramaten skulle byta chef och hennes tillvaro på teatern började kännas för bekväm.

– Jag var på väg bort ett tag, jag kände att jag varit där så länge att jag satt tillbakalutad i min stora loge, nära min bostad. Allt var oerhört bra och bortskämt och det är ingen roll som jag trivs så jättebra med.

Nu pendlar hon till Uppsala. Sin Lear beskriver hon som en äldre man som faller på eget grepp, oförmögen att reparera de skador han ställt till med.

– Det kan inte sådana som han, de vet inte hur man gör. Det tycker att man ska stryka ett streck och gå vidare.

"Kung Lear" beskrivs ibland som Shakespeares allra mörkaste pjäs, en historia om hur hela världsordningen rasar. I det finns också hopp, enligt Linus Tunström.

– En kris är alltid början på något nytt. Hoppet ligger utanför pjäsen, om det här sker här kanske det uppstår något nytt någon annanstans.

Mer läsning

Annons