Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusen spelmän på Skansen

/

Annons

I år är det 100 år sedan den allra första riksspelmansstämman hölls i Sverige. Det firas med en manifestation för folkmusiken. I helgen intar närmare 1 600 spelmän och dansare från hela landet Skansen i Stockholm.

170 riksspelmän, mer än 1 500 ”vanliga” spelmän och dansare – och så Benny Andersson, Kalle Moraeus och Orsa spelmän som grädden på moset.

Århundradets spelmansstämma tjuvstartar med musikaliska aktiviteter på Centralstationen, Musikmuseet och andra strategiska platser i Stockholm den i dag för att kulminera på Skansen i helgen.

– Det här är ett fantastiskt kulturarv som är viktigt att lyfta fram. Men det är också en riktig fest, säger förra statsrådet Ingela Thalén, ordförande för Svenska folkdansringen och projektledare för Århundradets spelmansstämma.

Folkmusik och folkdans har länge engagerat svenskarna. I dag är sammanlagt 50 000 personer engagerade i de tre organisationerna som står bakom helgens arrangemang. Uppemot en kvarts miljon människor besöker årligen en spelmansstämma.

Samtidigt blir spelmanslagen äldre och äldre. Ingela Thalén är inte orolig inför framtiden, men konstaterar att det gäller att försöka nå ut till en yngre målgrupp.

– Väldigt många unga musicerar, men de är inte riktigt knutna till organisationerna och känner ingen delaktighet i amatörkulturrörelsen.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons