Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två Gävlekvällar i cirkusdödens närhet

/

Annons

Akrobaten Olle Strandberg bröt 2005 nacken när han gjorde en volt, och blev förlamad från halsen och neråt.

Det ledde till en nycirkusföreställning – om en kraschlandning. Föreställningen "Underart" med berömda Cirkus Cirkör bygger på Olle Strandbergs egen historia. Om "en omskakande, omvälvande smäll som skulle kunnat vara slutet".

Det är, som hörs, full dramatik redan innan cirkuskonsterna börjar.

I kväll och i morgon visas "Underart" för Gävlepubliken.

Vilka skeenden sätts i rörelse vid en krasch – och vad händer sen? Cirkus Cirkörs sju medverkande artister gestaltar frågan. De blandar balansakter, akrobatik, street dance, jonglering och intensiva fikapauser (!) med specialskriven livemusik av Anna Ahnlund och Andreas Tengblad.

"Jag vaknar fortfarande allt som oftast med ett ryck mitt i natten och tror att jag har tappat all känsel. Och varje gång det sker spelas kraschen upp i mitt huvud. Det är en kort sekund och en rysning innan jag inser att jag är återställd", berättar Olle Strandberg som stått för både idé och regi. Och den inledande, misslyckade trippelsalton.

Föreställningen hade premiär i höstas. Den visades på Dansens hus i Stockholm. Expressens kritiker beskrev "Underart" som ett bildalbum om cirkuskonstens lycka och fasa.

En titt på turnéplanen visar att efter de två kvällarna på Gävle teater är det publiken i Buenos Aires och Sao Paolo som ska få uppleva "Underart".

Mer läsning

Annons