Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Umeå är veckans topp

/

Annons

(ny) Umeå

Våra drömmars stad. Snart kulturhuvudstad, grattis! Fem sköna år som umebo och man är solidarisk för livet.

Trots vinterkylan, trots myggplågan.

Trots att Umeås kulturhuvudstadskampanj har åkt gräddfil på exotism och renar. Något som själva staden i sanningens namn inte präglas det minsta av, även om det på senare tid blivit poppis att stå brudgum i samedräkt.

Men tänka sig, att den konservativa redaktören på andra sidan gatan skulle visa sig vara så förtjust i osnobbiga Umeås vänsterkultur (Gefle Dagblad 10/11). Särskilt som Umeås paroll om ett brett kulturperspektiv, ideella krafter och medskapande, är förvillande likt "kulturell allemansrätt". På en populist passar alltid galoscherna.

(ny) Puckelbollplan

Världens första puckelbollplan har invigts i Malmö. Se sport och konst förenas på: http://svtplay.se/v/1679052/varldens_forsta_puckelbollplan_invigs. Uppmärksam läsare tipsade snabbt om inslaget, tiotusen tack!

(ny) Ellas dass

Apropå Umeå påminner vi om en av ortens främsta kulturattraktioner. Det hände sig på 1950-talet att Ella Fitzgerald blev nödig vid ankomsten till Umeås flygplats - som var en äng på vischan fem mil söderöver. Den världsberömda jazzsdrottningen fick som alla andra kliva ur propellerplanet och stövla iväg till det gemensamma avträdet i skogskanten. Flygplatsen är borta men Ellas dass kan fortfarande besökas.

(ny) Åsa Larsson

Musiker hos Skottes. Har gjort och spelar själv den finstämda musik som ger magiskt skimmer över Skottes nya poetiska barnpjäs "Själens fågel". Premiär i lördags, spelas även i morgon och som skolföreställning.

(3) Jan Guillou

Skrivkonstens gummiboll. Lyckas alltid studsa tillbaka och ta revansch, varje gång han blivit hånad som gubbig, underhållningsförfattare eller provokatör. Just nu kollektivt kramad med rätta, för sin självbiografiska bok "Ordets makt och vanmakt".


För övrigt... anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. Sportarenor ur ett idrottshistoriskt perspektiv ska diskuteras vid ett stort seminarium i Göranssons arena om två veckor. Tidpunkten sammanfaller med att Gävles kulturansvariga och Gävles kulturintresserade befinner sig på bokmässan i Göteborg. Hur listigt var det?

 

Lotta Lotass (1), Anna jörgensdotter 82), Anna Odell (4), Live-teckning (5).

Mer läsning

Annons