Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik studie av barns filmvanor

/

Annons

Barn tycker om svensk barnfilm. Det hävdar Svenska Filminstitutet som gjort en undersökning där barns filmvanor har kartlagts.

Några av de mest sedda svenska filmerna på bio under 2015 var barnfilmer. Ändå har kunskapen om barns filmkonsumtion varit begränsad. Nu har Svenska Filminstitutet undersökt barns filmvanor i studien "Hur ser barn på svensk film?"

Enligt studien, där 1 011 flickor och pojkar mellan 6 och 14 år intervjuats, har svensk barnfilm som helhet nått ut brett bland barn. 88 procent uppger att de sett åtminstone en av de 18 svenska filmerna som ingått i studien.

Generellt är det filmer som lanserats stort på bio som setts av flest barn. I topp låg "Sune i fjällen", följd av "LasseMajas detektivbyrå – Skuggor över Valleby" och "Bamse och tjuvstaden".

Barnen i studien fick också sätta egna betyg på de svenska filmerna. Högt betyg, utifrån en femgradig skala, fick då ofta filmer som dragit flest tittare. Ett undantag var "Cirkeln", som fick det högsta betyget, men hamnade på plats tolv på listan över de mest sedda filmerna. (TT)

Mer läsning

Annons