Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprop mot nya filmpolitiken

/
  • Björn Rosengren, ordförande Film- och TV- producenterna.

Ett antal företrädare för filmbranschen kräver "snarast" ett möte om filmpolitiken med kulturminister Alice Bah Kuhnke. De anser att den nya statliga filmpolitiken innebär för lite pengar till ny filmproduktion.

Annons

I kulturbudgeten ersätts det skrotade filmavtalet med ett årligt statligt produktionsstöd på 235 miljoner kronor för 2017 och 2018.

Enligt ett flertal företrädare för filmbranschen innebär nyordningen 15 miljoner kronor mindre till ny filmproduktion, samt ytterligare neddragningar på cirka 20 miljoner.

– Vi vill ha en diskussion med kulturministern där vi klargör att det här måste vara ett misstag. Tanken var ju att vi skulle få mer pengar, men tittar man på budgeten kan man konstatera att vi får mindre pengar, till en bransch som är hårt åsatt. Det här är ett upprop från hela filmbranschen, inte från en enskild gnällspik, säger Björn Rosengren, ordförande för Film- och tv-producenterna.

Enligt regeringen ökar de sammantagna resurserna till svensk filmproduktion. Den nya filmpolitiken ska finansieras med en momshöjning på biobiljetter, från 6 till 25 procent. I budgeten räknar man även in biografstödet, vilket enligt Rosengren inte kan räknas som pengar till filmproduktion.

Företrädarna som undertecknat uppropet vänder sig emot momshöjningen på biobesök, eftersom pengarna som tas inte ges tillbaka till filmen, enligt Björn Rosengren.

– Dessutom är det principiellt konstigt att man beskattar just film med en annan moms än övrig kultur, fortsätter han. (TT)

Mer läsning

Annons