Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsala gitarrfestival hörs till Ockelbo

/
  • Sångerskan Monica Zetterlund hyllas i Konserten Jazz på svenska som inviger årets upplaga av Uppsala gitarrfestival och samtidigt direktsänds till Rio-biografen i Ockelbo.

Annons

Jan Johanssons pianotoner och Monica Zetterlunds röst bär det svenska vemodet. Fortfarande, 50 år senare.

Jan Johansson blev djupt folkkär för skivan ”Jazz på svenska” på 1960-talet och Monica Zetterlund sjöng den traditionella folkmelodin ”Visa från Utanmyra” så berörande att hela landet tycktes stillna.

I höst hyllas de båda artisterna under Uppsala Internationella Gitarrfestival. Onsdag 7 oktober ges en konsert som kallas Jazz på svenska – och beskrivs som en storslagen manifestation för svensk musik.

Konserten är själva invigningen på gitarrfestivalen. Och den kan inte enbart upplevas i Uppsala konsert & kongresshus utan dessutom på en rad biografer runt om i landet dit föreställningen livesänds. Rio-biografen i Ockelbo är en av platserna.

Medverkar gör bland andra Svante Thuresson, Georg Riedel, Merit Hemmingson, Stephen Simmonds, Isabella Lundgren, Anders Widmark, Sofia Jannok, Maria Möller, Jonas Kullhammar, Max Schultz och Erik Söderlind.

När Swedish Music Hall of Fame invigdes 2014 var Monica Zetterlund (1937–2005) och Jan Johansson (1931–1968) bland de första som valdes in. Båda är två av Sveriges mest älskade artister, båda representerar en musikskatt som de flesta har en relation till, skriver Uppsala Internationella gitarrfestival i ett pressmeddelande.

Uppsala Internationella Gitarrfestival har växt till en av världens mest inflytelserika festivaler med gitarrmusiken i centrum. Årets upplaga är den tolfte i ordningen och pågår 7–11 oktober.

Direktsändningen av invigningskonserten på Bio Rio i Ockelbo startar klockan 19.30. Arrangemanget genomförs i samarbete med Ockelbo kommun och Region Gävleborg.

Mer läsning

Annons