Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ursäkta, hon skämtar väl?

/

Annons

Inga problem, sa hovreportern Ebba von Sydow inför uppgiften att ta över det folkliga tv-programmet ”Go’kväll”. Hon vill locka med piffig festmat och klädtips: ”Jag tror att många rotar i garderoben så dags och inte har en aning om vad de ska ha på sig till middagen halv åtta”.

Ja naturligtvis. Vi byter ju alla om till något nätt för att käka stuvade makaroner.

Jag skulle inte ägnat Ebba von Sydows begränsade lilla överklassynfält en tanke om det inte vore för nya romanen ”Furiosokvartetten”.

Den visar nämligen upp snuskiga interiörer från de där svenska adelskretsarna som man inte trodde fanns på riktigt innan man hörde Ebba von Aningslös och läste om kungakamraternas bravader. Men debuterande författaren Carin Bartosch Edström verkar ha inblick .

Hennes ”Furiosokvartetten” handlar om sexiga och sofistikerade kvinnor som skakar ut sina dansande lockar över axlarna, mellan svindlande stråkpartier och böhmiska kristallglas.

Medlemmarna i den hyllade Furiosokvartetten ska göra en skivinspelning på violinisten Louises egen ägda skärgårdsö. Louise skadar fingrarna och hennes förhållande till cellisten Caroline går i kras när den förföriska världsstjärnan Raoul hoppar in som ersättare i både stämman och kärleksrelationen. För övrigt vill samtliga av öns damer lägga beslag på guden Raoul.

Han får ett allergianfall. Vem har infernaliskt hällt jordnötsolja i middagsgrytan? Senare sker ett mord. Någon i den lilla erotiska ensemblen måste vara skyldig.

Författaren redogör för hysteriska gräl, aggressioner, intriger, romantisk längtan – men framförallt för folks utseende och klädsel. Både musikinstrument och kvinnor har smäckra halsar.

Till och med tillkallad poliskommissarie visar klass. Hon bär sitt vapen i en pärlbroderad Gucciväska.

”Furiosokvartetten” skruvas åt först när brottet begåtts. Romanen inleds med en seg ouvertyr. Dess grundtoner kunde med fördel flätats in senare.

Men det hela ska tydligen ses som en litterär motsvarighet till ett tonsatt verk. Bartosch Edström säger sig vilja spegla laddningen i och omkring den klassiska musiken, motsvarande passionerade känslor som en stråkkvartett av Stenhammar eller Haydn kan uttrycka. Hon har lånat sina utstuderade karaktärer ur en Mozartopera. För recycling i det säkra svenska framgångskonceptet kriminalroman.

Men, ja. Det är svårt att läsa ”Furiosokvartetten” som annat än grov satir. Något som kunde vara signerat Grotesco-gänget från tv. Snacka om att göra musikgenren en björntjänst.

Undrar hur Ebba von Sydow skulle uppfatta saken? Varning för om ”Furiosokvartetten” kommer som boktips i ”Go’kväll”.n

ny bok

Carin Bartosch Edström

”Furiosokvartetten”

(Bonniers)

Mer läsning

Annons