Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ut och gå

/

Nehej, det bidde ingen stadsvandring till idrottshistoriska platser i Gävle. Som till exempel Strömvallen. Inte den här sommaren. Inte när ämnet är som mest aktuellt. Nehej.

Annons

Men Strömvallen är kanske en alltför het kommunal potatis för att komma ifråga, ens för trivsamma strövtåg i staden.

Årets kommunalt arrangerade stadsvandringar i Gävle går således till ungefär det vanliga. Gamla Gefle, Gävle teater, Boulognern, Norrlandet. Och att vandra i Ferdinand Bobergs fotspår är förstås ofarligt. Gasklockan och brandstationen sitter ju säkert.

Men ”Märkliga hus” är i alla fall ett ämne som ska tas upp. ”Vi lär oss känna igen byggnader som har hög arkitektonisk kvalitet”, omtalar årets stadsvandringsbroschyr och nämner Rådhuset, Slottet samt ”några mindre kända hus som inte gör något väsen av sig”. Fotbollsläktare verkar inte höra dit. Heller.

Vad låter annars mest spännande på stadsvandringsfronten? En musikvandring kanske. Journalisten Ulf Jönsson visar var musiken har fötts, genom tonsättarna Anders Wesström, Jacob Ekström, Gottfrid Berg och Bo Linde.

Cirkusstaden Gävle visas upp i en ”visuell cirkusvandring” under ledning av skådespelaren Susan Svanberg och cirkusartisten Michael Hyväinen.

Och så något för de intellektuella mc-gängen: ”vespavandring med konstpaus” där Konstcentrums Carl Bergström och återvändande konstnären Hans Limbus Tjörneryd visar konst på platser runt om i Gävle. Endast för vespaburna, medtag egen vespa/scooter och hjälm!

9 juni. I Ferdinand Bobergs fotspår.

16 juni. Gamla Gefle.

23 juni. Boulognerskogen.

21 juli. Regementets historia.

28 juli. Visuell cirkusvandring.

4 augusti. Gävlebranden 1869.

11 augusti. Märkliga hus.

18 augusti. Musikvandring.

1 september. Vespavandring.

Mer läsning

Annons