Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmanar fantasin med vykort som vapen

/

Om George Perec (1936-82) hade levat idag, hade han förmodligen varit oerhört intresserad av bloggar, twitters och sms.

Annons

Han var utpräglat experimentellt orienterad och tongivande inom en av de mest kända franska litterära rörelserna: Oulipo. Med sitt socialantropologiska sinne för detaljer och strukturer, skulle han förmodligen nyfiket dissekera det vi idag kallar sociala medier.

Perec skulle med uppsluppet gravallvar, nyfikenhet och lekfullhet, undersöka både hur och vad vi kommunicerar med hjälp av de nya medierna. Vardagsspråkets begränsningar och oändliga möjligheter är centrala i hela hans författarskap. I ”Tvåhundrafyrtiotre vykort i sanna färger” utforskar han ett betydligt äldre social medium, vykortet.

Perec har hittat på lika många soliga och saltstänkta vykortshälsningar som titeln anger. Det är korta variationer på snarlika teman. Den första hälsningen:

”Vi campar i närheten av Ajaccio. Solar. Väldigt fint väder. Maten god. Jag har blivit solbränd.” Och den sista: ”Bor på pension Iglesias. Det är soligt. Äter utomhus om kvällarna.”

Upprepningarna och små finurliga variationer ger en komiskt absurd effekt. Perec kräver en hel del av läsaren, men han är på sitt allra bästa humör, och leker spirituellt med både vykortsgenren och läsaren. Varför är vi så fixerade vid sol, mat och ett glatt humör när vi skriver vykort?

Perec utmanar vår fantasi, och om inte annat kan han få oss att skriva mer originella vykort. Om det nu är det som är poängen med dem? Ett par reproduktioner av vykort från klassiska semesterorter, ett från Cannes och ett från Venedig, medföljer boken.

Perec är en smal författare och vykortspastischerna tillhör inte hans mest omtalade alster, men de är väldigt roliga och ovanligt lättillgängliga. Det är naturligtvis ett litet förlag som, hjältemodigt eller dumdristigt, låtit översätta dem till svenska. Översättaren Magnus Hedlund är specialist på Perec, och den som fastnar för Perec bör utforska fler titlar. Både Rámus och det lilla pigga förlaget Modernista har flera i lager.

Mer läsning

Annons