Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsmugglad nordkoreansk bok kommer på svenska

/
  • En utsmugglad nordkoreansk novellsamling är en sensation och påstås även vara en litterär sensation.

Annons

Novellsamlingen "Anklagelsen" ("The Accusation") kommer att ges ut på svenska, skriver Dagens Nyheter.

Boken är skriven av pseudonymen Bandi och ska ha smugglats ut ur Nordkorea där författaren fortfarande lever, enligt den amerikanska förläggaren Barbara Zitwer.

"The accusation" innehåller sju berättelser om absurda vardagssituationer till följd av regimens kontrollsystem, de utspelas på 1990-talet vid tiden för Kim Il Sungs död och den stora hungersnöden.

– Jag har arbetat med koreansk litteratur i över tio år och har aldrig kommit över någonting som liknar Bandis verk, säger Zitwer till The Guardian.

Natur & Kultur planerar att ge ut den svenska versionen av boken under våren 2017, samtidigt som den också kommer på engelska.

Författaren Bandi är enligt brittiska Wikipedia född 1950. Pseudonymen är ordet för eldfluga på koreanska. Bokmanuset ska ha smugglats ut ur landet av en kvinnlig släkting eller enligt andra uppgifter av en hjälporganisation och publicerades i Sydkorea i maj 2014.

Novellerna har enligt den amerikanska förläggaren höga litterära kvalitéer; hon jämför med bland annat Solsjenitsyn, Tjechov och Gogol.

Mer läsning

Annons