Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör prästen som svenskalärare på Vasaskolan?

Många hör av sig och vill att vi ska skriva om deras evenemang. Det gör vi oftast gärna.

Annons

I kväll, till exempel, är det vernissage för en dikt- och bildutställning gjord av elever på Vasaskolan. Lokalen är Heliga Trefaldighetskyrkan. Det berättar vi också gärna.

Men det står mer uppgifter i pressmeddelandet. Uppgifter som jag har svårt att smälta.

Det står att Svenska Kyrkan haft skrivarverkstäder med eleverna på svenskalektionerna under hösten.

Meningen kan inte missförstås.

Ett religiöst samfund har alltså hållit i lektionerna i ett skolämne.

Är det bara jag som reagerar? Är det lämpligt? Hur kan det vara tillåtet?

Svenska Kyrkan driver gymnasieprojektet ”Oh, my god” i Gävle. Det kan man inte säga något om. Svenska Kyrkan kan naturligtvis sträva att nå gymnasieeleverna. Men hur kan det komma sig att gymnasieskolorna (tidigare har Borgaskolan gjort samma sak) släpper in kyrkan – i en lärarroll?

Projektet ”Oh, my god” sägs gå ut på ”att undersöka olika vägar för att kunna föra existentiella samtal med ungdomarna”.

Det är jättebra att sådana frågor diskuteras. Jag tror till och med att det kan ha varit jättebra lektioner. Lärorika och roliga. Svenska Kyrkans utsända är inga dumbommar.

Men det spelar ingen roll. Att företrädare för en religion ansvarar för delar av utbildningen är naturligtvis helt uppåt väggarna.

Svart på vitt från Svenska Kyrkans hemsida:

”Under vårterminen leder Oh My God! skrivarlektioner vid 19 lektionstillfällen i olika klasser på Vasaskolan.”

Och nästa läsår håller scientologerna i pekpinnen, eller?

Tillåtet, ja tydligen. Lärare kan så att säga delegera ansvaret för lektionstimmar till olika utomstående. Jag utgår från att även andra gästföreläsare än representanter för Svenska Kyrkan bjudits in (Svenska Kyrkan bjöd in sig själv). Billiga föreläsare är möjligen mer populära än andra (”Oh my god” är gratis).

Men man borde nog tänka sig för både en och två gånger innan man godkänner att kursämnet livskunskap diskuteras under rubriken ”min gud”. Som om alla måste ha en.

Få tycks reagera på att religionen är på väg tillbaka in i samhället. Det borde vi göra när den äter sig in i den viktigaste institutionen, som ska stå för kunskap och inte vidskepelse.

Svenska Kyrkan i Gävle driver även ”Café Existens” på Vasaskolan. Med gratis fika.

Mer läsning

Annons