Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer?

/
  • Plötsligt på gågatan. Balettakademien uppträder. Erika Sjöberg från Årsunda är den rödhåriga dansaren (översta bilden) och dessutom koreograf.

Där står en tjej och rör sig ryckigt på Drottninggatan i Gävle. Vad gör hon? Hon ser glad ut, armarna svänger upp och fastnar i olika, vidlyftiga positioner. Plötsligt börjar hon röra på benen och först då anar vi som ser henne vad det handlar om: dans.

Annons

Hon dansar en form streetdance, gissar jag, och hon tar passagen mellan Stortorget och Rådhustorget i besittning med sina glada och fria och plastiska rörelser. Men de som går förbi vill inte titta. De böjer ner huvudena eller tittar stint rakt förbi henne.

Onsdagen var Dansens dag i hela landet. Gävle hade full danspott den här dagen, för Balettakademiens avgångsklasser visade upp sin slutproduktion på Gävle Teater. De hade också utlovat en lunchföreställning i det fria.

Men aprilvädret svek dem. Kylan hade kommit rullande in med fart kvällen innan och nu var det kallt och ett evigt duggregn skrämde bort nöjesvandrarna från centrum. De som trotsade vädret hade Ärenden, förstod man.

Möjligen är inte heller Gävle någon riktigt bra stad för gatulekar. De som gick förbi vågade nästan inte titta på de där dansarna som hoppade och svängde sig till musik på Drottninggatan. Särskilt män verkar ha problem med oväntade händelser i det offentliga rummet. Många vände nästan demonstrativt ryggen till föreställning, som om den kunde innebära en förolämpning.

Gatuföreställningen blev kort. Musikanläggningen tålde inte vätan och dansarna blev stela i kylan. Men det som visades var kul.

Ett streetdancenummer med fem glada tjejer i blå och svarta overaller. Än fastnade de i frusna gester, än rörde de sig snabbt och fartigt över gatan. Koreografen heter Erika Sjöberg, är bördig från Årsunda, har gått i Hammargymnasiet i Sandviken, innan hon hamnade i Balettakademien.

Sjöberg var även inblandad i en ganska ny dans som heter house, en klubbdans från Chicago som just nått Sverige och som var väldigt tilltalande med mjuk och kommunicerande framtoning.

Rätt kul – kan jag meddela alla som inte vågade trotsa regnet eller inte vågade titta när de gick förbi.

Mer läsning

Annons