Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad sägs om Subkulturhuvudstad 2014?

Om det fanns samma jävlaranamma i oss gävlar som det låter så skulle vi haft en aktionsgrupp för Subkulturhuvudstad 2014. Också.
För länge sen.
Som huvudkonkurrenten Umeå har. Yes, det gamla revolutionära fästet förnekar sig inte.

Annons

Istället bråkar Gävle om pengar. Alla sliter i kulturens 100 miljoner. Som om de vore lösningen på vårdkris, skolkris och håligatankris.

Eller så tjafsas det om kvalitén på kulturen: avantgarde eller jippo?

När det vi verkligen saknar är motkultur.

Något som river och sliter i kulturbegreppet. Något som kliar på teaterabonnemang- och konserthusårskort.

Några som tar saken i egna händer.

Men här står vi med våra rentvättade antigraffitiväggar och väntar på utportionering av evenemang på små eller stora (kulturhuvudstads)fat.

Och inte en husockupation i sikte.

Möjligen, säger möjligen, beror det på att Gävle kommun genom åren varit frikostig med kulturella mötesplatser för både unga och gamla. Det har helt enkelt inte behövts några utomparlamentariska aktioner.

Men mer troligt beror det på ett långt liv som bekvämt borgerlig stad, ingen studenttradition och med all ungdomlig överloppsenergi kanaliserad i det rika kroglivet.

Inte för att jag rekommenderar olagliga aktioner.

Men så fredliga som de är nuförtiden!

Aktivistgruppen Huset demonstrerade härom veckan i Umeå under parollen Umeå 2014 – Europas subkulturhuvudstad.

Gruppen anser att den alternativa kulturen ignoreras i Umeås kulturhuvudstadssatsning. Den kräver en egen byggnad där kulturlivet kan blomstra på gräsrotsnivå.

Man ockuperade ett rivningshotat hus, artister och band uppträdde, mat serverades till frivilligt pris, man spelade brännboll och utropade invigningen av Umeås autonoma Kulturhus.

För en dag. Bara för en dag. Inga barrikader. Polisen passerade utan att ingripa. Av respekt för grannarna tystnade musiken klockan 22. Ockupanterna städade upp och försvann.

Jag stödjer kampanjen för Gävle som Europas Subkulturhuvudstad 2014. Jag vet inte om vi behöver ett alternativt kulturhus. Vi har ju åtminstone Lättings. Men vi behöver jävlarimig lite mer jävlaranamma. Oss smågävlar emellan.

Annons