Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad ska man med en käring till?

/
  • Käring. Så här ser den ut.
  • Bernt-Olovs verktygsbod. En artikelserie där Sandvikenförfattaren Bernt-Olov Andersson botaniserar bland praktiska redskap i litteraturen.

Kasta hit kärringen, kan kanske låta som en lite väl drastisk uppmaning från en rödblommig arbetskamrat på dryga tjugo år. Ofta stod han då uppflugen på en hög träbock, bökande och flåsande, med hammaren i ena näven och ryggen upptryckt mot innertaket som en slags amatör-Atlas.

Annons

Men den kärring han ville ha var inte min, utan vår gemensamma. En mycket enkel konstruktion som utgjordes av en lång bräda med en tvärslå i ena ändan. Den användes till att spänna fast gipsskivorna i taket, innan de slutligen spikades fast med små blanka gipsspikar.

Brädan fick inte vara för kort, för då for skivan omkring som ett slipprigt isflak under innertaket. Men den fick heller inte vara för lång för då kunde det bli djupa märken i gipsskivan när den spändes fast, och då skällde målarna på oss.

I dag finns det ju speciella anordningar med hjul och stora rattar, så att man kan fara omkring lite hur som helst med dessa gipsskivor. Men tidigare tog man alltså bara ett par överblivna brädstumpar.

Man kan fråga sig varför stödbrädan en gång i tiden fick benämningen kärring. Ingen kan ju påstå att den enkla konstruktionen hade särskilt kvinnliga former eller drag: ett stort T av ohyvlade brädor. Oavsett kvisthålens placering, så har man väl ändå större krav på kvinnlig fägring.

Käringar bär ofta på negativa innebörder som: skvallerkärringar, fyllkärringar, bondkärringar, spåkärringar eller motvallskärringar. Käring skrivs ju egentligen med ett r, men jag har känslan av att ju elakare en käring anses vara desto längre och intensivare r får hon tåla. Blifwer käringen drucken och wreedh, Så bultar iagh henne som een starck Smeedh, diktade Jakob Chronander redan på 1600-talet trots att han var lagkunnig och dessutom arbetade som justitieaministrator i Pommern. Ett sådant citat berättar en del om kvinnans situation på den tiden.

Men käringar kan ju också vara som kloka gummor. Om en käring går mot strömmen behöver det ju nödvändigtvis inte betyda att kvinnan i fråga är ondsint eller trångsynt. Barbro Alving, signaturen Bang eller Kärringen mot strömmen, var mig veterligt ett gediget fruntimmer som var rapp i både käft och tanke.

Jag är övertygad om att den käring vi nu filosoferar över, fått sitt namn från någon med mycket positiva tankar om det kvinnliga könet. Och dit räknar jag också mig själv. Jag har en del erfarenhet. I varje fall av den kvinna jag varit tillsammans med i större delen av mitt liv. Närmare bestämt 43 år.

Kvinnor sägs ju hålla uppe stora delar av himlavalvet. Till det behövs nog rejäla doningar. Men vi kan samtidigt konstatera att en vanlig käring också är ett stort stöd i livet, särskilt när man sätter upp gipsskivor i taket. n

Mer läsning

Annons