Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vore livet utan Johan Petter?

/

Det finns ett verktyg som på ryska heter Sjvedik, vilket betyder den lille svensken. I Danmark kallas den kort och gott svensknögle. Det finns säkert massor av namn på detta lilla praktiska verktyg.

Annons

För varje år tillverkas cirka fyrtio miljoner över hela världen och redan för tjugo år sedan firade det svenska företaget Bahco att man tillverkat hela 100 miljoner skiftnycklar. För det är vår genuint svenska uppfinning det är frågan om.

Sagan om skiftnyckelns tillkomst är den om vad en vallpojke från Vårgårda i Västergötland, med sällsynt livlig fantasi, kunde åstadkomma. Fadern var torpare och pojken var äldst av sex syskon. Säkert fick han gott om tid att tänka och fantisera under många, långa dagar ihop med kor och getter på grönbete.

Johan Petter Johansson var vallpojke under hela sin barndom. Senare jobbade JP, som han kallades, som hantlangare vid ångmaskinen på torvfabriken i Vårgårda. När järnvägen Stockholm–Westerås–Bergslagen byggdes, arbetade han där som både rallare och eldare.

Efter militärtjänsten fick Johansson tre års praktik på Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna. Det var där det hela började.

JP ville flytta till Amerika, men för att få honom att stanna erbjöd Munktell valfri tjänst på företaget. 1883 gjorde han sin första uppfinning, en smörjkopp. 1886 bestämde sig Johan Petter för att bli sin egen och flyttade till Enköping och öppnade Enköpings Mekaniska Verkstad. Där uppfann han rörtången vilken patenterades år 1888. Fyra år senare kom han med sin andra och mest kända uppfinning: skiftnyckeln.

Hans sinne för jordnära uppfinningar visade sig mycket tidigt i barndomen. En dag byggde han om sin pappa Johannes tröskverk.

En annan dag oroade sig hans mamma för elden:

Och Johan Petter gick genast till bleckslagaren med en kärra ihopsamlade burkar, för att lära sig löda i tenn och tillverka fotogenlampor i metall.

Detta var typiska uppfinningar för den finurlige Vårgårdapojken. Först stöter han på ett vardagsproblem, sen löser han det. Den hållningen hade han hela livet, ända upp i vuxen ålder.

Det berättas att hans dotter en dag klagade på fadern när han kom direkt från fabriken och placerade sina smutsiga fingrar direkt i sockerskålen:

Efter kaffet gick JP tillbaka till fabriken och uppfann sockertången som snart var standard i alla svenska hem.

I dag kanske inte sockertången kommer till användning så ofta, men skiftnyckeln har jag nytta av lite då och då. Sällan tänker vi på de små uppfinningar och innovationer som omger oss i vardagslivet.

Skiftnyckeln och JP Johansson var den historiska grunden för företaget Bahco. 1991 togs företaget över av Sandvik som sedan sålde det vidare till det amerikanska verktygsföretaget Snap-on Inc.

För ett par år sedan beslutades att fabrikerna i Enköping ska flytta till Spanien där det finns billigare arbetskraft. En epok är avslutad.

JP Johansson, skiftnyckelns skapare, är bortglömd, men hans uppfinningar lever vidare.

När jag nu sitter här vid skrivbordet, och blir sugen på en kopp rykande kaffe nere i köket, då slår det mig plötsligt att jag hela tiden har suttit bredvid en av Johan Petter Johanssons uppfinningar. Jag svänger den just nu åt sidan: Den rörliga kontorslampan.

n

Mer läsning

Annons