Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga vara på Vindöga

/
  • VOGELDANS. Stina Nyström, danspedagog vid Svenska balettskolan, ska som en del av Vindöga-festivalen i Sandviken dansa till Peter Vogels ljudskulpturer.

Annons

danspartner i helgen hänger uppsatt på väggen i Konsthallen. Stina Nyström, danspedagog vid Svenska balettskolan, ska som en av höjdpunkterna på årets Vindöga-festival dansa till en av Peter Vogels interaktiva ljudskulpturer (tidigare recenserade på kultursidan). Med sin skugga som fångas i sensorer ska hon i dansens rörelser spela på skulpturen.

– Hon dansar efter ljudet och så kanske ljudet påverkar hennes rörelser, förklarar arrangören Daniel Palmberg.

nu för fjärde gången. Tre dagar med start på torsdag fyllda av ljudkonst, video, dans och performance. Platsen är Konsthallen i Sandviken, vilket betyder att IDKA-folket tillfälligt får dra västerut, för stommen i Vindöga är de lokala ljudkonstnärerna – som Michael Larsson, Jan Annerborn, Olle Oljud och Mikael Strömberg – som med festivalen får en arena att visa upp sina verk på.

nyinflyttad ljudkonstnär är Jens Hedman, som ska spela upp sitt verk Wavefront, en 24 minuter lång resa ”genom ett ljudlandskap skapat av ljud som inte existerar i vår vardag”.

av Vindöga har som mål att uppmärksamma en pionjär i konstformen, som Åke Hodell och Bengt Emil Johnsson tidigare år. Bengt af Klintberg är årets pionjär, med sin föreläsning/performance under rubriken ”Vad är Fluxus?” af Klintberg var en av konstnärerna som i det tidiga 60-talet introducerade termen, ett slags event-konst som banade väg för de performance som har blivit en basvara i dag.

denna postmodernistiska händelsekonst är det omsorgsfulla skalandet av en apelsin eller en rituell gaturengöring, där konstnärerna träffades med vattenhinkar och borstar för att rengöra marken. Bengt af Klintberg har själv skrivit en bok i ämnet.

Har Vindöga blivit känd nu som festival för konstnärer inom detta fält?

– Den börjar etablera sig nu. Flera hör av sig med intresse om att komma hit och vara med i Vindöga. På det sättet vinner man på att återkomma regelbundet, säger Daniel Palmberg.

Annons