Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är biokonsten?

/
  • Tate Moderns utsålda Matisse-utställning med biopremiär 26 oktober 2015.

Annons

Behandskade händer lyfter henne försiktigt ur en bastant transportlåda av trä. Befriar henne från lager av plast och vaddering.

Målningen ”Flicka med pärlörhänge” packas upp. Hon har kommit hem efter en världsturné. Det är ett porträtt skapat av den holländska konstnären Vermeer och det har blivit nästan lika berömt som Mona Lisa.

Flickan med pärlörhänget blickar ut ur sin guldram på ett galleri i Haag när hon inte är utlånad.

Nu har det gjorts en dokumentärfilm om mästerverket. Filmen är tänkt att fungera ungefär som det perfekta, guidade museibesöket. Men här får man också chansen att följa med bakom kulisserna, se hur målningen tas om hand och hängs tillbaka i sitt sammanhang. Man kommer penseldragen så nära som man aldrig kommer i en utställningssal i verkligheten.

”Flickan med pärlörhänget” har premiär 23 november på svenska Folkets hus-biografer.

Konst på bio kallas det. Jämför operabio – när föreställningar i New York kan ses utan att man behöver gå längre än till sitt lokala Folkets hus.

Det senare har blivit vardag. Nu på lördag 31 oktober visas exempelvis Wagners ”Tannhäuser” i Gävle. Ytterligare sju Metropolitan-uppsättningar finns chans att se i Gävle under säsongen.

Men biovisningar av konst har inte slagit igenom på samma sätt. Ännu. Trots att det är ett tillfälle att uppleva utställningar i Amsterdam eller Paris utan att förflytta sig hundratals mil.

Under säsongen 2015–2016 satsar Folkets hus och parker i utökad skala på evenemanget Exhibition om screen. Fem olika utställningsfilmer är aktuella, även från Amsterdams van Gogh-museum och från en stor impressionistutställning. Alla regisserade av Phil Grabsky som haft framgång med liknande konstprogram för brittisk tv. Utöver dessa tillkommer en film som sägs ge unik inblick i privata samlingars Fabergé-föremål.

Ingen av filmerna finns dock inbokad på någon av Gästriklands Folkets-hus-biografer. Ingen har Rembrandt-utställning på höstprogrammet. Eller Tate Moderns makalösa publiksuccé Matisse. Eller ”Flickan med pärlörhänget”. Synd.

Länsmuseet packar ihop sina fina samlingar och ska hålla stängt ett helt år för renovering. Det hade verkligen varit läge för lite konst på bio i Gävle.

Mer läsning

Annons