Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är vårens debutanter?

/

Debutanter som skickar manus till bokförlag är litteraturens trisslottköpare.

Annons

Nålsögat som ska passeras har alltid varit minimalt, och inte har det blivit lättare, om man får tro Sydsvenskan, som har räknat ut att antalet skönlitterära debutanter kommande vår har minskat med två tredjedelar jämfört med föregående vårsäsong. 43 debuterade våren 2009, 16 debuterar våren 2010.

Utan frön inga blommor. Och av de frön som kastas ut är det ett fåtal som växer sig till en Steve Sem-Sandberg eller en Kerstin Ekman. Förlagen är inte så dumma att de inte förstår det.

Problemet är att bokhandeln har blivit försäljare av sällskapsspel och presentartiklar, och framgångssagan med att litteraturen har seglat ut via andra försäljningskanaler (matbutiker, bland annat) innebär att de redan etablerade premieras.

Storförlagen som Bonniers bibehåller ändå en hyfsad debutantutgivning, medan småförlagen är de som backar. Att jämföra en vårsäsong med en annan är en vansklig bedömning, men det är ändå en anmärkningsvärd minskning: 24 förlag satsade på debutanter våren 2009, jämfört med 13 våren 2010.

I rena siffror ser debutantutgivningen skakig ut. Frågan är om förlagen numera kan anses ha samma nyplanteringsplikt? Vägarna för att ge ut och marknadsföra sig själv har aldrig varit fler, antingen via företag som Vulkan.se eller, lite mer seriöst, egna förlag. Ingen roman behöver längre ligga kvar ensam och bortglömd i byrålådan.

Fröna får, så att säga, så sig själva. Däremot måste förlagen vara vakna trädgårdsmästare som med skarp blick scannar av landet. För även om blomman numera själv kan tränga upp ur jorden, måste den vårdas och vattnas för att växa från debutanttussilago till Stieg Larsson-solros.

Talande är att höstens mest hypade debutanter – Björn af Kleen, Sofi Fahrman med flera – redan anlände med färdiga varumärken.

Mer läsning

Annons