Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdskandal inspirerar komedi – "Jag har varit så upprörd"

/
  • Per-Johan Persson och Stina von Sydow gör rollerna som rektorn och hans fru. Karin Oscarsson spelar rektorsbostadens polska städerska.
  • Jesper Barkselius, Per-Johan Persson (rektorn Peter) och Stina von Sydow (rektorns fru, Frida) i

En viss italiensk strupkirurg nämns bara i samtal på scenen. Men nyskrivna "Stark som en räv" på Östgötateatern görs med ambitionen att spegla bakgrunden till Macchiarini-affären.

Annons

Dramatikern Ylva Lööf hade själv jobbat på Karolinska som föreläsare när hon skrev två debattartiklar, som publicerades i Dagens Nyheter redan 2008, där hon beskyllde KI:s ledning för nepotism vid tillsättningen av professurer. Farsen skrev hon redan innan Macchiarini-affären briserade, men även om handlingen lutar sig mot verklig grund är ingen av rollfigurerna autentiska, berättar regissören Marika Lagercrantz.

Pjäsen, som framförs med nyskriven musik av Caroline af Ugglas, utspelas i huvudsak hemma hos rektorn för Kungliga Medicinska Institutet. Där briserar bomben när morgontidningen öppnas. Institutets tjänstetillsättningar blir ifrågasatta i en debattartikel och den som kritiseras är framför allt rektorn, Peter.

Varken hans fru eller svärmor ger honom sitt stöd.

– Det här är upptakten till hur det kunde gå så långt som det gick på Karolinska institutet, säger Marika Lagercrantz.

Dramats egentliga huvudperson är dock Frida (Stina von Sydow), rektorns fru, som sakta men säkert förstår att hennes man har blivit något av en maktgalning.

– Ska hon gå till sin älskare eller stanna hos sin man? Går det att leva med en människa som har ett hemsnickrat samvete och inte tar hand om andra, går det att älska en sådan? Det är hennes fråga, säger Marika Lagercrantz som blev eld och lågor när hon fick läsa manus.

– Jag hade varit så upprörd över Karolinska institutet och bygget av det nya sjukhuset. Jag vill att det ska diskuteras och så kommer det en vass komedi om det här, som är fylld av värme och humor.

Dagens ledning för Karolinska institutet är inbjudna att se föreställningen. Till ett publiksamtal den 20 september kommer också två läkare som slog larm om Macchiarini-affären.

– Vi ska diskutera hur det var då och vad som hänt sedan dess, säger Marika Lagercrantz som betonar att "Stark som en räv" också är en hyllning till Karolinska institutet.

– Det här är satir gjord med kärlek. Ylva säger att det här är en av de bästa arbetsplatser som hon har varit på, och det var också därför som hon blev så upprörd.

____________________________________________

FAKTA: "Stark som en räv"

Urpremiär: Den 15 september på Östgötateatern i Linköping.

Manus: Ylva Lööf.

Regi: Marika Lagercrantz.

Musik: Caroline af Ugglas och bandet Kontrapunk.

Mer läsning

Annons