Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens tråkigaste bok – en succé

/
  • Det ser ut som en sagobok. Men det är en psykologisk metod att få barn att somna genom att påverka deras undermedvetna. Ur bestsellern

Annons

Jag måste erkänna att jag är chockad. En svensk bok som sannolikt är världens tråkigaste bok har blivit en bästsäljare. Etta på Amazons försäljningslista i Storbritannien. Hur är det möjligt?

Jag kände inte ens till bokens existens.

Men på bokhandeln i Gävle vet personalen genast vad jag är ute efter; ”den går ju så bra”. Boken finns inte i hyllan men en expedit kommer triumferade med ett splitternytt exemplar från lagret – det visar sig precis ha kommit in en ny sändning.

”Kaninen som så gärna ville somna” konkurrerar just nu ut stora bokreleaser som "The girl on a train" och Harper Lees "Go set at watchmen", säger Alison Forrestal på brittiska Amazon till tidningen The Telegraph.

”Kaninen som så gärna ville somna” av Carl-Johan Forssén Ehrlin är placerad bland barnböckerna, bland Pippi och Lotta och Billy.

Den är uppenbarligen helt sjukt populär sedan flera år tillbaka. Hos småbarnsföräldrar. Eftersom jag inte längre är någon sådan hade jag ingen aning.

I Gävleborgs-bibliotekens gemensamma sökmotor blinkar det också rött – ”Kaninen som så gärna ville somna” är antingen utlånad, inte inne, eller beställd och reserverad på länets samtliga bibblor.

Även där katalogiserad som barnbok. Den står bland bilderböckerna utom i Gävle Stadsbibliotek där man lite klokare valt placeringen ”Föräldrahylla”.

En saga med syfte att vara så astråkig att barnet somnar och som helst inte ska behöva läsas till slut – vad är det dumheter? Det har ingenting att göra med skönlitteratur.

Högläsaren av berättelsen uppmanas betona vissa ord, läsa lååångsamt och gäspa på markerade ställen.

”Kaninen som så gärna ville somna” är alltså en psykologisk metod. Förklädd till bilderbok. Författaren Carl-Johan Forssén Ehrlin är coach, föreläsare och driver ett utbildningsföretag. Han har erfarenhet av ledarskap inom försvaret.

I introduktionen förklaras att boken använder sig av ”sofistikerade psykologiska tekniker”.

Den ”ger kommandon till barnets undermedvetna”.

Metoden kallas neurolingvistisk programmering, NLP.

Typ som att hypnotisera en liten klarvaken gullunge. (Bifogad varning: "Läs aldrig denna bok högt i närheten av någon som kör bil eller annat fordon").

”A new way of getting children to sleep” som resten av titeln rakt på sak lyder i den engelska upplagan. Boken har hittills översatts till sju språk.

På svenska heter det försiktigare ”en annorlunda godnattsaga”.

Och det låter säkert som en dröm för dagens stressade föräldrar och hyperaktiva barn. En desperat lösning på en desperat situation.

Men den riktiga godnattsagan, vad blir det med den? Den som ger barn bokvana, ett språk och gemenskap? Utkonkurrerad av en konstlöst ritad hypnoskanin!

”Kaninen som så gärna ville somna” innehåller utmanande mycket text; en annan bok i förväg samma kväll är knappast att tänka på. Nästa generation riskerar att förknippa böcker med enbart sömnpiller.

Jag hade kanske inte hade reagerat lika starkt på den hypnotiska kaninens topplisteplacering om jag inte nyligen läst en riktig saga på liknande tema – ”God natt Ers majestät” av debuterande Älvkarlebyförfattaren Villemo Linngård Oksanen (intervjuad här på kultursidan i söndags). Den råkar också handla om en liten person som har svårt att sova och om trötta vuxna som förtvivlat försöker lösa situationen.

”God natt Ers Majestät” är exempel på en varm och rolig, välskriven och fint illustrerad bilderbok.

”Kaninen som så gärna ville somna” är en iskallt beräknande ledarskapscoach vid sängkanten istället för Astrid Lindgren.

Istället för fantasins vilda kaniner. Istället för en upplevelse för vuxen och barn att dela.

Mer läsning

Annons