Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsberömd violinist i dubbelroll i Gävle

/
  • Framgångsrika Thomas Zehetmair ska vara violinsolist och dirigent med Gävle symfoniorkester.

Annons

Österrikaren Thomas Zehetmair sägs vara en violinist i den absoluta världstoppen. Alltså kommer han till Gävle konserthus. Ja, för internationella stjärnor hamnar ju här titt som tätt. Gävleborna är vana att bli bjudna på de främsta.

Thomas Zehetmair är också dirigent och det är i dubbelrollen som solist och orkesterledare han ska framträda tillsammans med Gävle symfoniorkester på fredagkvällen 20 november.

När Thomas Zehetmair inte turnerar leder han Orchestre de chambre de Paris samt är konstnärlig ledare för St. Paul Chamber Orchestra i USA. I sin dubbla funktion som violinsolist och dirigent har han spelat in bland annat Brahms och Stravinskys violinkonserter. Han är även primarie i Zehetmairkvartetten, som han bildade 1994.

”Den som ser att violinisten Thomas Zehetmair finns med i ett musikaliskt sammanhang vet att det då finns kvalitet. Som solist tillhör han de mest intelligenta”, noterade en musikkritiker i Svenska Dagbladets apropå en inspelning med Zeheitmair Quartet härom året.

Vid konserten i Gävle ska Bach först och främst spelas, hans berömda violinkonsert i E-dur. En av de som finns kvar. Johann Sebastian Bach var själv violinist men av de violinkonserter hans skrev är hälften försvunna.

Därefter tar symfonikerna sig an Bruckners Symfoni nr 5 med Thomas Zehetmair som dirigent i Gevaliasalen i Gävle konserthus.

Mer läsning

Annons