Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varningen Västerås – skrämmande framtid för Gävle symfoniorkester?

/
  • Gävle konserthus, hem för Gävlesymfonikerna. Deras kolleger i Västerås sinfonietta hotas av nedläggning.

Annons

Västerås sinfonietta är ett av Gävles symfoniorkesters småsyskon.

En något mindre orkester men med en aktningsvärld historia, den har 130 åriga rötter.

Nu hotar total nedläggning.

Det kan vända bara så där snabbt. Från en hel orkester till – ingenting.

Beskedet från Västerås är en påminnelse om kulturens sårbarhet.

Västmanlandsmusikens ledning presenterade förra veckan en översyn av Västerås sinfonietta. Tre olika framtidsalternativ presenterades. Men det som man förordade var en nedläggning.

Västerås konserthus (invigt så sent som 2002) skulle i fortsättningen erbjuda enbart inköpta evenemang. 33 musiker skulle bli arbetslösa.

Och detta trots att sinfoniettan helt nyligen utlovades en satsning på uppgradering till heltidstjänster. ”Det här kommer som en chock för oss”, uttalar sig deras fackliga representant.

Det handlar självklart om pengar. Västmanlandsmusiken anser sig inte kunna klara sitt uppdrag att stärka länsmusiken i alla sina kommuner och samtidigt driva en egen orkester.

”Den pågående urholkningen av statens stöd till de regionala kulturinstitutionerna ska ses som en del av roten till det onda”, menar Sveriges Yrkesmusikers förbundsordförande Bo Olsson i ett pressmeddelande.

Beslutet om Västerås Sinfoniettas framtid ska fattas 3 november. En namninsamling på Facebook för att rädda orkestern har i skrivande stund 1 800 underskrifter.

För inte så länge sedan var det Gävle Symfoniorkester som stod inför ett liknande hot. Enligt ett kommunalt sparförslag 2012 skulle konsekvenserna bli att den högt respekterade orkestern – som syns i tv-inspelningar och hörs på massor av skivor – krympte till en kammarorkester.

Det gick bra den gången.

Men det nya sättet att fördela statliga kulturbidrag – till regionerna istället för direkt till enskilda institutioner – skapar en absurd konkurrenssituation där symfoniorkestrar tvingas skämmas som pengaslukande monster.

Och nu Västerås. Först att offras?

”Risken är uppenbar att de ansvariga kommer att bli ihågkomna som de som satte bollen i rullning för en nedmontering av Sveriges orkesterverksamhet”, varnar Bo Olsson.

I ett kort perspektiv skulle en skrotning av Västerås Sinfonietta gynna Gävlesymfonikerna. Säkert blev man flitigt inhyrd för tillfälliga engagemang i Västerås tömda konserthus.

Men till ett bittert långsiktigt pris.

Mer läsning

Annons