Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt behov av infrysthet

/
  • Pamela Törn Skoglunds trapetskonstnär

Annons

Människorna syns inlåsta i sina rörelser i Gävlekonstnären och grafikern Pamela Törn Skoglunds bilder. Eller nedfrysta. Som bevarade för evigt i is. Fast det är plast. Plexiglas. Ännu evigare, kanske.

Hon arbetar också med screentryck på emalj. Lika hårt och beständigt.

Men plexi är det som visas just nu i lilla Galleri 7 kvadrat på Gävles Söder. En miniutställning med somligt jag tycker mig ha sett förut, som ”Nig för döden” och ”Livets tråd” där gestalter svävar, fastpressade, inneslutna i sina kalla genomskinliga plastrum. ”Buga för livet” hör till samma svit – en kvinnlig gymnast från tidigt 1900-tal står beredd för ett hopp som aldrig blir.

Även en serie med tre porträtt har förebilder i ett förgånget. Personer från gamla svartvita fotoalbum syns fångade just som minnet av dem är på väg att lösas upp, durras bort, av tidens gång. I en annan, riktigt otäck, bild håller tiden på att äta upp en kaninkropp.

Pamela Törn Skogslunds verk kan förefalla kyliga. Men det är just det. Distansen. Det är den hon kommer åt i sina skildringar av det förgängliga, och av vårt förhållande till människorna som varit före oss. I en mening också av vår egen existens just nu – vi är på samma sätt instängda i vår tillvaro.

Mycket i nuet är upphängt på att finslipa egobilder i sociala medier och uttrycka starka känslor. Ett mer neutralt förhållningssätt kan kännas som en befrielse. Så stig gärna in en stund i Pamela Törn Skoglunds hörn av eftertänksam svalka.

Galleri 7 kvadrat är inrymt i konsthantverksbutiken Kolla Kolla där utställningen ”Mixad plexi” har vernissage lördag 25 april och pågår till 16 maj.

Mer läsning

Annons